Temat: [Galaxy 2000-2006] Diagnostyka VAG
View Single Post
Stary 02-05-2013, 23:57   #976
Stefano
ford::expert

Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Diagnostyka VAG

Cytat:
Napisał bulik75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam...
Posiadam polskiego VAG-a 4.9...
Od dłuższego czasu silnik pracuje mi znacznie głośniej ( po wymianie rozsypanej turbiny przy pierwszym rozruchu coś stukneło,silnik przygasł ale nie zgasł...) Dziś po podłączeniu pod kompa wszedłem w silnik, blok nr.4 i pokazało że GMP 6,9stopnia...? Czy tak ma być ?
Proszę o poradę , bo mam przeczucie, że pzrzeskoczył mi pasek...
Dodam jeszcze , że poprzednio stojąc na swiatłach zastanawiałem się czy silnik pracuje,ateraz słychać go głośno i tak samo przy rozpędzaniu słychać typowe klekotanie disla...
Dzisiaj rozkręciłem obudowę rozrządu,popusciłem trzy śrubki na wałku i pokręciłem główna srubą w prawo o 2-3mm... silnik nie odpalił... W lewo nie cofnę bo na fasolkach już jest na maxa.../
To co miałes to było 6,9 na plusie czy był wczesniej znak /-/ minus? Bo z tego co piszesz silnik chodził głośniej więc masz za wczesny zapłon.
Nie wiem jak jest na Polskim VAGu bo takiego nie używam, ale w VAG-COMie w bloku 4, okno 4, powinno być "0" zero, no do 0,6 lub 1,1 stopnia w obie strony, ale nigdy prawie 7.
Uwaga nie sugeruj sie tym co wyzej, bo w polskim VAGu może być w tym oknie inaczej, wiec uważaj, na zero ma być w VAG-COM czy VCDS...
Regulujesz kołem delikatnie, po odrobince nie od razu 3 mm, zresztą zawsze chcąć trafić na 0, to ja ustawiam po 5 razy, czasami się uda szybciej, ale trzeba uważać i mysleć w którą stronę ruszyć. Wróć na stare miejsce, bo chyba sobie je zaznaczyłeś, odpal i dokonaj pomiaru jeszcze raz.
Po co ruszasz kołem rozrządu???? Spawdź lepiej dokładnie naciąg paska, jesli masz napinasz hydrauliczny to zachowaj reżim, te 4 mm muszą być, a później położenie paska na kole rozrządu, blokując przyrządem dól, wg. znaków. Obejźyj dokładnie pasek, czy nie scięło zebów.
Inna sprawa, po rozsypaniu się jak piszesz starej turbiny, czy nie poszło z niej coś w silnik, był wyjmowany cały dolot i dokładnie czyszczony? A intercooler płukany i przedmuchiwany w odwrotną stronę? Dziwne było to puknięcie przy zapalniu, oby nie poszło coś nad tłok, tfe, tfe....

Ostatnio edytowane przez Stefano ; 03-05-2013 o 00:27
Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem