Odp: Dziwny dźwięk silnika na jałowych obrotach Duratec 1.6 Ti-VCT
W focusie z silnikiem Duratec 1.6 Ti-VCT 105 KM mam dokładnie ten sam dźwięk, który opisujecie i który odsłuchałem z nagrania Durentala zamieszczonego na youtube (bardzo trudny do jego nazwania - takie jęczenie, zawodzenie o niskim tonie, stłumione bulgotanie).
Ten dźwięk dochodzi z okolic paska wielorowkowego, pompy wodnej, alternatora ....)
Pojawia się przy szybkości obrotowej ok. 1000 obr./min.
Wyraźnie go słychać w kabinie a dosyć głośno jeśli otworzymy maskę i słuchamy pracy silnika utrzymując prędkość obrotową 1000.
Usłyszałem go po kilku dniach od odebrania samochodu z salonu ( w listopadzie 2012) i przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów i istnieje do dzisiaj (teraz mam przebieg 4000 km).
Słychać go gdy silnik nagrzewając sie osiąga obroty 1000, podczas zatrzymywania się, ruszania i manewrowania kiedy silnik często zwiększając i zmniejszając obroty przechodzi przez ten zakres obrotów.
Zgłosiłem usterkę w serwisie po przebiegu 2500 km. Powiedzieli, że konsultowali się z Fordem i prawdopodobną przyczyną może być zbyt rzadki płyn chłodzący i ten dźwięk może pochodzić od uszczelniacza pompy wodnej. Zagęścili płyn spuszczając ok 1 litra i wlewając koncentrat.
Nie dało to żadnego rezultatu.
Zalecili aby jeszcze jakiś czas pojeździć to może w miarę zwiększania sie przebiegu będą ustępowały te dźwięki.
Jeśli nie ustąpią to pewnie jest to taka właściwość tego egzemplarza - tak powiedział mi doradca w serwisie.
Przejechałem od tego czasu 1500 km i nic sie nie zmieniło ani na lepsze ani na gorsze.
Miałem więc zamiar wybrać sie do serwisu w tej sprawie po raz drugi. ale natknąłem się na ten wątek na Forum i zaczynam wątpić czy ta wizyta ma sens.
|