Witam Szanownych Forumowiczów,
Piszę do Was z zapytaniem/prośbą o informację, dotyczącą wymiany odbojów przy amortyzatorach tylnych.
Otóż amorki mam sprawne, ale za to odboje całe "przegnite" i końcowa część (po obu stronach) się oberwała, przez co osłony spadają na dół amortyzatora.
Jako, że chciałem się "pobawić" w mechanika sam, postanowiłem powalczyć w oparciu o instrukcję z książeczki: "Ford Focus II i C-MAX - Sam Naprawiam". Na stronie 162 znalazłem opis (załacznik) i postąpiłem w następujący sposób:
- pod koła przednie podstawiłęm kliny
- odkręcenie kół tylnych
- podniesienie osi tylnej
- poluzowanie śruby amortyzatora (dół)
I to by było na tyle...
Mam problem z odkręceniem śruby górnej. U mnie wygląda to inaczej, niż na rysunku z książki. Musiałem dostać się do śruby od bagażnika (po zdjęciu osłony filcowej).
Niestety nie mogę nałożyć klucza na tąśrubę, ponieważ jest ona nieco w pozycji bocznej (przylega do krawędzi otworu, gdzie isę znjaduje).
Jest jakiś sposob na to, zeby ją jakoś przesunąć, aby włożyć swobodnie klucz nasadowy? Nie chce walić w to na siłę młotkiem, bo boję się, ze coś uszkodzę.
Doradzcie coś? Jest może jakis magicnzy sposób?
Dodam jeszcze, ze śruba dolna odkręca się bes kłopotu (jest w pozycji jak na zdjęciu. Górna czeć wygląda zupełnie inaczej, jak w książce.
Pomocy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum....
Chciałbym to zrobić sam dla właśnej satysfakcji.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli się nie uda, czeka mnie wizyta u mechanika.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
Michał