View Single Post
Stary 05-05-2013, 13:05   #256
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Fabryczne światła dzienne - mijania - wyłączenie

Panowie sprawdzajcie przed pisaniem, bo robi się bałagan!

1) Do pinów 1 i 26 złącza C96 nie może być podpięty żaden inny przewód oprócz oporowego. Tak wynika ze schematów i specyfikacji wszystkich GEMów przed- i poliftowych. Kolor się zgadza - "zielono-czerwony", więc kolega ma przewód oporowy!
A tak poza wszytkim - jak jest przewód na pinach 1 i 26 to sprawdzić go można omomierzem w 15 sekund mniej więcej... Bez posiadania przyrządu uniwersalnego nie zabierał bym się raczej za taką robotę...
2) Nie będę zgadywał po P/N czy są konektory 1 i 26 w gnieździe C96. Za dużo widziałem niby takich samych GEMów z różnymi konektorami. Jeśli konektory 1 i 26 są oraz są konektory w gnieździe przekaźnika R15, to da się uruchomić światła. Sprawdzić można to samemu.
3) Nie ma czegoś takiego jak "zamiennik oryginalnego przekaźnika" - tzn. wszystko jest tym zamiennikiem. Każdy przekaźnik zwierny, który ma 4 (w tym nogę nr 5) albo 5 nóg i wejdzie w to gniazdo oraz przeznaczony jest do przełączania prądu większego niż 15A będzie działał.
4) Jeśli kolega miał "światła skandynawskie" - nie napisał, nie wiem - to i owszem trzeba aktywować w GEM światła dzienne, tzn. wyłączyć skandynawskie.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg dzienne.jpg (88.5 KB, 186 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 05-05-2013 o 15:53
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem