Odp: bardzo wysokie spalanie tdci
Cytat:
|
To znaczy,że dawka ON jest już maksymalna do osiągnięcia mocy maksymalnej i nawet drobny nadmiar powoduje jej niespalanie całkowite i dymienie...wtryśniętą dawkę określa zaś czas wtrysku określany przez komputerek na podstawie czujników, min. temperatury cieczy chłodzącej,jeden po rozgrzaniu osiąga rezystancję sugerującą sterownikowi temp.90* a inny 75* mimo,że na desce wskazania są w normie...dlatego w jednym autku na wolnych czas otwarcia będzie np.2,5ms a w innym 3,5ms..identycznie przy większych obrotach..dlatego jeden silnik spala 6 a inny prawie 7...mapy wtrysków mają raczej identycznie ustawione fabrycznie więc chcąc zaingerować w spalanie trzeba przyjrzeć się czujnikom zależnym od temperatury silnika czy ich parametry są identyczne z założonymi przez producenta.
W poprzednim swoim TD oszukiwałem potencjometrem czujnik temperatury i spalanie w mieście z 7,5 spadło do 6,5..po prostu szybciej ręcznie skracałem czas wtrysku.
|
Wszystko fajnie, pytanie tylko co się dzieje, jak jadę emerycko. Wtedy wiadomo, że mam nadmiar powietrza w cylindrach, gaz lekko dotknięty to i dawka paliwa niewielka. Oznacza to, że jazdę na granicy dymienia powinniśmy mieć tylko podczas wciskania gazu "do dechy" - a tu już każdy wie, że w baku robi się wir i nie dziwi wysokie spalanie. Gdzie zatem taka sytuacja podczas spokojnej jazdy? Jak dla mnie TDCi jest przedawkowany w niskim zakresie obrotów, bo nawet przy niewielkim docisku gazu ten silnik wyrywa z niskich obrotów (przy braku doładowania turbo oznacza to, że turbodziurę ktoś wyleczył ogromną dawką paliwa). Ja bym wolał mieć turbodziurę i niskie spalanie tak jak w 1.8TD...
I pytanie numer dwa - mamy gdzieś listę czujników temperatury odpowiadających za dawkowanie? Wtedy będzie można się im przyjrzeć, a szkoda czasu tracić na szukanie w czujniku od np. wentylatora.
Ostatnio edytowane przez peterpz ; 05-05-2013 o 15:27
|