Cytat:
|
Kiedy właśnie taka kombinacja z Boschem nie daje efektów. Ci co założyli do Epica pompę Boscha zostawiając turbo stwierdzają, że osiągi nieco spadły. Epic ma nominalnie 86 KM, więc z Boschem można to ocenić na ok. 80 KM.
|
No panowie z UK twierdzą, że mając pompę Boscha z "późnej produkcji", wkładając wtryski od 100PS silnika turbo i podkręcając pompę do granicy kopcenia na czarno można sporo osiągnąć - podobno 100KM bez problemu. Na angielskim forum jest kilka tematów wokół "turboing banana".
Jeśli pompy boscha się różnią wydajnością pomiędzy seriami (a różnią się - sam się naciąłem kiedyś wymieniając), to próby z turbo przy słabym Boschu mogą rzeczywiście niewiele dać.
Obawiam się bardziej o żywotność silnika z taką przeróbką. Niby konstrukcja jest "gniotsa nie łamiotsa", ale Ford jakoś nie poszedł w żyłowanie konstrukcji silnika 2.5. No i do tego mój egzemplarz ma już ponad 500 kkm - jest więc bliżej niż dalej końca swego żywota. Nie chcę mu zafundować eutanazji
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.