View Single Post
Stary 06-05-2013, 08:08   #31
dyzio_tar
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2003
Domyślnie Kontrolka akumulatora zapala się po chwili jazdy.

Zanim zapytam chciałem zapewnić że poczytałem troszkę na forum na ten temat ale mój problem jest troszkę inny.
W ostatni piątek moje Mondeo postało trochę na deszczu hm trudno to nazwać deszczem istne oberwanie chmury pomiędzy jedną a drugą nawałnicą zapakowałem rodzinę i wyruszyłem na majówkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. W połowie drogi po jakiś 10 km zaświeciła mi się kontrolka akumulatora zrobiło mi się gorąco środek obwodnicy w aucie dwoje małych dzieci. Wyłączyłem wszystkie niepotrzebne pobory prądu i dojechałem do celu na miejscu z kuzynem sprawdziłem miernikiem akumulator na wyłączonym silniku 12,85V na włączonym silniku 14,4V przy uruchomionych światłach, radiu, wycieraczkach, nawiewach wiec wygląda OK. Niestety po ponownym uruchomieniu kontrolka zgasła wiec nie wiem jakie ładowanie było gdy kontrolka się świeciła (myślałem nawet żeby to sprawdzić ale nie wożę z sobą zapasowego klucza). W drodze powrotnej kontrolka zaświeciła się dopiero pod samym domem. Dzisiaj dojechałem do pracy jakieś 7 km i wszystko OK.
I teraz moje pytanie czy przyczyną takiego błędu mogło być zawilgocenie instalacji. Wyczytałem również na forum o kostce na alternatorze. Jeśli pojadę do mechanika to po podpięciu do komputera dowiem się jaka jest przyczyna tej zapalającej się lampki.
Trochę się rozpisałem ale liczę na waszą pomoc.
Mariusz

Ostatnio edytowane przez dyzio_tar ; 06-05-2013 o 09:29
dyzio_tar jest offline   Odpowiedź z Cytatem