View Single Post
Stary 06-05-2013, 22:04   #25
dogman
ford::beginner

Model: Focus MK3
Silnik: 1.0
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Dziwny dźwięk silnika na jałowych obrotach Duratec 1.6 Ti-VCT

Cytat:
Napisał bonzo000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego to jest trop, może sprzedaż fordowi patent usunięcia tego jęku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Byłoby fajnie robić interesy z Fordem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A wracając do tematu, dzisiaj mając chwilę wolnego postanowiłem zdjąć pokrywę paska rozrządu. Wykręciłem dwie śruby od alternatora i poluźniłem trzecią - dało to możliwość zdjęcia paska od pompy wodnej, alternatora i klimatyzacji. Następnie odkręciłem 4 śruby z koła od pompy wodnej, ładnie się zdjęło i wreszcie dało możliwość ściągnięcia osłony plastikowej od paska rozrządu. Nastepnie ponownie zamontowałem koło, nałożyłem pasek i przykręciłem alternator. Odpaliłem go, zrobiłem kilka rund wkoło chałupy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i jak się już nagrzał to elegancko było słychać jęk z którym borykam sie od nowości.
Teraz najciekawsze: polałem delikatnie pasek odrobiną wody ( nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale musiałem spróbować) i ku mojemy zdziwieniu jęk całkowicie zanikł. Z dobrą godzinę było elegancko, ale potem znowu zaczął się jęk aż do ponownego podlania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie jestem mechanikiem i nie jestem pewny czy to winny jest pasek ( według mnie tak), może ktoś mądrzejszy ode mnie mi podpowie. Może struktura paska jest taka, że jak się nagrzeje to na niskich obrotach zaczyna wydawać dziwny dźwięk? A może to jakaś inna część np. napinacz? Oprócz podlewania nic mi innego nie przychodzi do głowy aby przetestować podzespoły.

Jak macie jakieś pomysły to byłbym wdzięczny za rady.

Pozdrawiam
dogman jest offline   Odpowiedź z Cytatem