Temat: [Mondeo 2007-2014] odpala tylko na wcisnietym sprzegle
View Single Post
Stary 07-05-2013, 20:50   #32
P@wlo
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Tourneo Connect Grand
Silnik: 1.5 TDCi 120 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: odpala tylko na wcisnietym sprzegle

Witam
Może podziele się co było objawiem problemów z odpalaniem auta, o których pisałem kilka postów wyżej. Może sie komuś przyda.
U mnie objawy ustąpiły całkowicie. Po podłączeniu do kompa i upewnieniu się, że jakichkolwiek błędów brak, przyczyną okazał sie filtr paliwa a konkretniej jego obudowa. Dekielek puszki, w której osadzony jest filtr paliwa był bardzo lekko dokręcony. Odkęciłem go dwoma palcami, przy okazj sprawdziłem filtr paliwa (niby mechanik mi go wymieniał w grudniu). Jak go wyciągnąłem był cały czarny (tankuje auto tylko na Shell) czym byłem zdumiony, bo filtr jeździł ledwo 4 miesiace. Tak więc albo w Shellu było lipne paliwo, co odrzucam bo tankuje tam też Peugeota 406 HDi i sprawdziłem w nim filtr paliwa i był czyściutki. Czyli pewnie mechanik ścieme mi strzelił ze wymienił filtr, pewnie zajrzał przykręcił kopułkę i tyle. A że nie doręcił jej odpowiednio mocno to auto dostawało lewego powietrza. Jak sie zatrzymałem na kilkanaście minut to paliwko cofało sie wolno po czym jak odpalałem auto to chwilę pokręcił po czym dopompował paliwka i odpalił. Jak stał dłużej to paliwko na tyle sie cofało, że musiałem nim sporo pokręcić zanim załapał, nawet za 7 razem łapał.
Od kwietnia po wymianie filtra i dokręceniu porządnie dekielka pojemniczka z filtrem paliwa do dzisiaj nie mam z odpalaniem żadnego problemu.
Pozdrawiam
P@wlo jest offline   Odpowiedź z Cytatem