Temat: [Kuga 2008-2012] Jak podłaczyc kamere cofania
View Single Post
Stary 08-05-2013, 13:51   #30
MarSz
ford::beginner

Model: Kuga
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Jak podłaczyc kamere cofania

U mnie się już sporo wyjaśniło.
Wymontowałem radio by się upewnić, że jednak nie mam dodatkowego wejścia video, pod które mógłbym podłączyć kamerę cofania.
Muszę więc zdecydować się na jakieś inne rozwiązanie.
Już wykluczyłem wszelkie nakładki na lusterko - nie chcę tracić opcji lusterka fotochromatycznego.
Widziałem monitorki składane ale niestety nie automatycznie - więc konieczne byłoby sięgnięcie do niego i wciśnięcie przycisku by się otworzył przed cofaniem jak i zamknięcie go gdy już niepotrzebny. Dla mnie to go dyskwalifikuje (ale poza tym po złożeniu wygląda super dyskretnie bo jest płaski).

Pozostaje więc jakiś monitorek na stopce lub przyssawce do szyby. Początkowo myślałem o jakichś większych (jest zawsze możliwość podłączenia drugiego sygnału video) ale chyba za bardzo będzie to widoczne. Więc chyba poszukam jakiegoś 3,5-4" tak by dało się to gdzieś umieścić w miejscu w miarę dyskretnym (by nie rzucało się za bardzo w oczy) ale i wodocznym.

Widziałem rozwiązania na kokpicie ale i ciekawym wydaje się zawieszenie na szybie blisko lusterka (jak się cofa to i lusterko i obraz z kamery cofania są blisko siebie). Ma ktoś takie rozwiązanie?
Mogę prosić o jakieś opinie i sugestie by wiedzieć na co zwrócić uwagę zanim coś kupię (potem i tak poprzymierzam sobie w samochodzie ale może dzięki temu uniknę jakichś błędów).
MarSz jest offline   Odpowiedź z Cytatem