Witam.Mam kłopot. Posiadam Forda Mondeo IV. Poprzedni właściciel naprawiał szkodę parkingową w Autoryzowanym Zakładzie Napraw Nadwozi Ford. Ford daje 3 lata gwarancji na naprawę nadwozia. Nie minęło jeszcze 3 lata i mam korozję w miejscu naprawy. Rzeczoznawca z ASO Ford w mieście w którym mieszkam stwierdził że kwalifikuje się to do naprawy gwarancyjnej(nieprawidłowo wykonana naprawa lub wada materiałowa). Ja mieszkam 350 km od miejsca gdzie była wykonywana naprawa. Mam 2 pytania:
1. Czy mają podstawę by odrzucić moje roszczenie gwarancyjne (na naprawę) ponieważ nie robiłem corocznego przeglądu nadwozia w ASO( na certyfikacie gwarancji naprawy nie pisze ze trzeba robić, jest wręcz napisane ze gwarancja na naprawę działa niezależnie od gwarancji na perforację).Ja chcę zgłosić roszczenie z tytułu 3 letniej gwarancji na naprawę nadwozia a nie z perforacyjnej...
2. Czy mam prawo wykonać tę naprawę gwarancyjną w innym ASO AZNN niż ten który ją wykonywał-mieszkam 350 km od AZNN który wykonał naprawę( na certyfikacie jest napisane że gdy samochód został sprzedany użytkownikowi w innym rejonie kraju to można za zgodą Ford Polska)
Czy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.