View Single Post
Stary 13-05-2013, 20:31   #48
darkdarkman
ford::beginner

Model: Focus MK1
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Skandynawskie światła dzienne

Od pinu 4 powinien iść do przekaźnika przewód poprzez złącze C71 (jakieś wielkie złączę gdzieś w środku deski)
U mnie niestety nie idzie. Trzeba byłoby go dorobić, aczkolwiek złączka ta jest w tak niedostępnym miejscu, że szkoda czasu na zabawę.

W skrzynce bezpieczników pod maską znalazłem sobie w podstawie pod przekaźnik do spryskiwacza reflektorów (którego nie mam) pin, na którym pojawia się +12V po przekręceniu kluczyka.
Zrobiłem bypass (poprzez bezpiecznik 1A na wszelki wypadek)do nogi 1 przekaźnika opcji skandynawskiej.
I cóż, automat działa - po przekręceniu kluczyka włączają się światła mijania na 2/3 mocy.
Jeśli ktoś chce całą moc - musi włożyć bezpiecznik F22.
Jeśli ktoś chce, żeby razem z pozycyjnymi to działało - zwiera nogę 4 i 15 wyłącznika.

BTW rozwiązanie z światłami włączonymi przy rozruchu nie bardzo mi się podoba, tak więc jak znajdę chwilę czasu, to popełnię przekaźnik nadnapięciowy, włączający się po wzroście napięcia w instalacji (z samo-podtrzymaniem, coby przy wahnięciu napięcia w dół światła nie gasły).

[edit]
I teoretycznie wychodzi na to, że kombinacje nie będą potrzebne. W skrzynce pod maską znajduje się przekaźnik R13. W instrukcji obsługi jest opisany jako przekaźnik szyby przedniej. Na schemacie jako Engine Run Relay i wygląda na to, że załącza się po starcie alternatora.
Jutro zweryfikuję czy tak jest w praktyce

[edit2]
Żeby światła włączały się automatycznie po uruchomieniu silnika należy nogę 1 przekaźnika R12 zewrzeć z nogą 5 przekaźnika R13 - oczywiście po upewnieniu się, że przekaźnik R12 nie jest podłączony do wyłącznika świateł.

Ostatnio edytowane przez darkdarkman ; 14-05-2013 o 18:00
darkdarkman jest offline   Odpowiedź z Cytatem