Cytat:
|
- jak to się rozpadło? Thule ProRide 591 się rozpadł?
|
No może nie tyle rozpadł, co w ciągu jednej kilkudziesięciokilometrowej trasy odkręciły się 2 śruby trzymające profil aluminiowy do tego kawałka plastiku z pokrętłem, zamkiem i ramieniem do chwytania ramy roweru. Najpierw odkręciła się pierwsza nakrętka, potoczyła się po dachu i jak się potem okazało spadła na podszybie. Zatrzymałem się, sprawdziłem stabilność roweru itd. i było ok, więc pomyślałem, że to jakiś kamień albo coś innego. Po kilkunastu kilometrach poluzowała się druga śruba i wszystko zaczeło się mocno telepać.
Chodzi o śruby, które umożliwiają zrobienie z "prawej" wersji uchwytu wersję "lewą". Umieszczenie nakrętek tych śrub powoduje, że nie ma praktycznie dostępu do nich przy uchwycie zamocowanym do belek (są od spodu), trudno sprawdzić przed wyjazdem/po drodze czy są dobrze dokręcone, a zwykłe sprawdzenie przed wyjazdem czy całość trzyma się "kupy" widać nie wystarcza. Po tym incydencie nie zaufałem już oryginalnym nakrętkom i skręciłem całość zwykłą nakrętką i przeciwnakrętką, od tej pory się trzyma.