Temat: [Mondeo 2007-2014] Samochód sam gaśnie podczas jazdy
View Single Post
Stary 14-05-2013, 12:41   #15
professor2002
ford::amateur

Imię: professor2002
Model: MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Samochód sam gaśnie podczas jazdy

Witam! Temat pewnie jest już nieaktualny, ale może to komuś pomoże. Moje przygody zaczęły się rok temu. Silnik gaśnie najczęściej po niewielkim obciążeniu, np. jazda pod górkę lub wyprzedzanie - następnie po zjechaniu z górki i wyłączeniu biegu gaśnie. Zdarzało się też, że w trakcie jazdy. Czasem w trakcie przejścia z pierwszego biegu na drugi małe szarpnięcie. Lekko się odczuwa brak mocy. Co najważniejsze - odpala bez problemu oraz nie świecą się żadne kontrolki (są jak najbardziej sprawne)! Na zimnym ani w trakcie jazdy nie ma białych chmur, nie dławi się. Pojechałem na komputer - P003A - przeładowanie turbiny. Regeneracja. Następnie to samo, ale już na małych obrotach czy po wyłączeniu biegu. Kolejna diagnostyka, tym razem w ASO przy al. Krakowskiej (Warszawa) - P0087 - zbyt niskie ciśnienie w szynie paliwowej. Od czegoś trzeba zacząć - więc zacząłem od wymiany czujnika na szynie (następny się szykował na pompie) - pomogło na 6-7 miesięcy i znowu to samo - gaśnie po zjeździe z górki lub po wyprzedzaniu, czasem lekko falują obroty. Myślałem, że pada pompa albo wtryskiwacze. Wczoraj kolejna diagnostyka komputerowa i hamownia - na wykresie ciśnienia doładowania turbiny 2 wyraźne obcięcia oraz ten sam błąd P003A - przeładowanie. Okazało się, że wtryski i pompa chodzą ok. Turbina jest na rocznej gwarancji (kończy się pod koniec czerwca), w czwartek jadę na wizytę, zobaczymy co powiedzą.
professor2002 jest offline   Odpowiedź z Cytatem