Odp: kodowanie kluczyka z immobilaizerem
Witam,
może ktoś wie co dolega mojej foce....albo kluczykowi.
chodzi o focusa 2001 rok, mam tylko jeden kluczyk z pilotem z 3 przyciskami (jajko)
Otóż pewnego dnia przestał działać centralny zamek z pilota. Nie zastanawiając się dużo poszedłem do sklepu i wymieniłem baterię w pilocie na nową. Wymiana baterii nie pomogła, wymiana bezpiecznika tego z tyłu puszki również nie przyniosła rezultatu. centralny zamek działa normalnie z kluczyka, klapa bagażnika otwiera się zarówno z przycisku wewnątrz kabiny jak i z kluczyka.
Myślałem że może kluczyk się rozprogramował więc postanowiłem go zaprogramować.
postępowałem wg instrukcji programowania tj. 4 razy zapłon i zero, pojawiał się akustyczny dźwięk, wciskałem dowolny guzik na pilocie i .........nie było akustycznego potwierdzenia - tak jakby pilot nie wysyłał sygnału.
nie wiem co mam teraz zrobić -
czy można jakoś sprawdzić że kluczyk nie wysyła sygnału?
czy może od razu kupić jakiś działający na allegro za 40 zł, przełożyć płytkę zaprogramować i będzie po kłopocie?
W sumie nie wyciągałem jeszcze płytki z mojego pilota ale nawet jak coś się odlutowało to chyba sam tego nie naprawię a elektronik za polutowanie albo wymianę jakiegoś rezystorka zawoła pewnie ze 40 - czyli tyle ile zakupienie działającego pilota.
czy to może nie wina pilota tylko czegoś innego
z góry dziękuję za odpowiedzi
|