Temat: [Mondeo 2000-2007] Cieknąca pompa wspomagania
View Single Post
Stary 16-05-2013, 16:17   #46
wbbmzg
ford::average

Model: Mondeo MK3 Kombi Ghia STARDUST SILVER
Silnik: 2.0 TDDi 115KM stała geometria turbiny, bez przepływki
Rocznik: VI.2002
Domyślnie Odp: Cieknąca pompa wspomagania

kontynuując temat - nakrętki nie udało mi się ruszyć, właściwie to taka śruba w śrubie:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
u lokalnego forda 65zł kosztuje ta mniejsza w którą wchodzi przewód ciśnieniowy. Ma teflonowy (chyba) o-ring na zewnątrz i jakieś uszczelnienia wewnątrz na ten cienki przewód ciśnieniowy.
dokupiłem też nowy oring na tą dużą śrubę - 1zł w sklepie który pokazuje trochę niżej.

Rozkręciłem dzisiaj zespół pomp. Widać, że pompa wody już podciekała trochę więc ją całą wymieniam na nową. Zaraz zatarłoby się od oporów łożysko i zjechało połączenie wieloklinowe wałków na drobny mak. 200zł u lokalnego forda za Dolz'a... 160zł za jakąś najtańszą. Zamówiłem Dolz'a - ponoć montują i nikt nie wraca.

Uroczyście oświadczam, że nie jest możliwe przemieszanie się płynu do wspomagania z płynem chłodniczym i na odwrót, bo czytałem też takie tematy na forum, że jeden drugiemu wciskał, że płyn wspomagania spierdziela do chłodzenia...
Na połączeniu obu pomp nie ma uszczelnienia, a odlew obudowy wspomagania ma przerwę w dolnej części. Jakikolwiek wyciek przy wałku kończy się zatem kałużą na parkingu.

Rozłożyłem też moją pompę wody, ale uszczelnienie jest nie do zdobycia - tak samo jak łożysko, zresztą zerknijcie sami. Trudno byłoby też ściągnąć wirnik bo łożysko i uszczelnienie raczej schodzi tą właśnie drogą
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

OK, pompa wspomagania - uszczelnienie wałka da się zdobyć. Tak jak pisał poprzednik są takie od VW Bora/Golf od skrzyni biegów bodajże po około 7zł za sztukę. Mają wymiary 15x24x6 i różnią się trochę budową od oryginałów, zdemontowane mają wymiary 15x24x7. Ja znalazłem sklep z oringami i innymi uszczelnieniami i gościu dobrał mi coś najbardziej budową zbliżonego do tego co tam oryginalnie siedziało. Za dwie sztuki 18zł.
tu jego namiary: http://www.zumi.pl/254954,Oring_PH_P...ora,firma.html
Po rozpołowieniu pompy widać trójwarstwową uszczelkę - też trudna do zdobycia, więc wycinam sam nową. Zółta warstwa sparciała - tędy mi najprawdopodobniej przeciekało...
To materiał z którego wycinam: http://gambitgl.pl/pl/produkty/plyty-uszczelkarskie/plyta-af-oil-typ-235.html koszt 1zł

Trochę zdjęć pompy wspomagania.

CDN
ps. ma ktoś jakieś sugestie, podpowiedzi, rady?

Ostatnio edytowane przez wbbmzg ; 25-11-2013 o 21:43
wbbmzg jest offline   Odpowiedź z Cytatem