Temat: [Mondeo 2007-2014] Immobiliser aktywny ( auto nie odpala)
View Single Post
Stary 16-05-2013, 20:12   #2
Hansolo
ford::expert

Imię: Radosław
Model: Arteon SB R
Silnik: 388 KM/ 510 Nm
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: Komunikat awaria silnika, immobilliser aktywny

Perypetii ciąg dalszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W dniu dzisiejszym gdy chciałem uruchomić silnik po 3 dniach garażowania znowu gdy Convers się uruchomił dostałem komunikat " silnik usterka " i szary trójkącik, a po chwili " immobiliser aktywny" i książeczka. Rozrusznik oczywiście nie zadziałał. Z tego co zauważyłem to cały czas świeciła się kontrolka od ESP /na konsoli przycisk się nie podświetlał /. Auto wstawiałem do garażu po zrobieniu 100 km bez objawów komplikacji.
W teście zegarów zauważyłem że jest wskazanie o temp silnika -60 C, dalej wyświetlają sie błędy C40168 i 160782.
Dodatkowo , choć nie wiem czy to ma związek w komputerze średnie spalanie pokazuje --- i dystans do pustego baku też ---. Wydaje mi się że wcześniej tak nie było. Może to brak połączenia z komputerem - wiązka główna ?
Nie wiem czy to ważne , ale pierwszy raz takie komunikaty dostałem dwa, lub trzy dni po tym jak zmieniałem tarcze i klocki. Może to ma związek z ESP , jakiś czujnik, czy coś.
Myślę że to jakiś problem elektryczny, nie ma to związku z układem paliwowym, bo przecież rozrusznik by wystartował, później ewentualnie sprężynka itd.
Poczytałem sporo tematów i jak hipochondryk już się czuje , bo może Mondkowi doskwierać każda choroba, zawsze coś można dopasować.
Pytam na forum , bo może ktoś miał bardzo podobny przypadek. Do mechaniora trzeba będzie trupa zaciągnąć / na szczęście bardzo blisko / ale nie chcę żeby wymieniał części na zasadzie , a nuż się utrafi.
Dołączam fotki.

Może warto mój temat przenieść do działu diesel.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC_1038.jpg (91.2 KB, 378 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC_1039.jpg (94.3 KB, 345 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC_1042.jpg (96.7 KB, 329 wyświetleń)
Hansolo jest online   Odpowiedź z Cytatem