Cytat:
Ponieważ "odbudowałem" moją fabryczną kamerę cofania, to i ja się pochwalę jak działa opisany wcześniej chiński monitor automatycznie otwierający się po podaniu sygnału wideo - czyli w przypadku kamery cofania, po włączeniu biegu wstecznego.
Dla przypomnienia - u mnie ten monitor współpracuje z kamerą fabryczną Ford umieszczoną w blendzie nad tablicą rejestracyjną po lewej stronie od lampki oświetlającej tablicę.
Link do filmu: http://youtu.be/XEiY7CDQoFo
|
Będę miał jeszcze parę pytań.
Pisałeś, że otwiera się na sygnał wideo a otwiera po jego zaniku (kamera fabryczna powodowała zwłokę). A co z zasilaniem? Czy jest to cały czas zasilane (masz podłączone do 12V na stałe) czy może masz poprowadzone zasilanie z biegu wstecznego lub z lampy cofania?
Pytam, bo mam kamerkę, która w przewodzie wideo ma dodatkowy przewód, który mogę wykorzystać do poprowadzenia zasilania (uniknę dzięki temu prowadzenia z przodu jakichś dodatkowych przewodów do zasilania monitorka).
Jednak nie wiem czy podpiąć zasilanie na stałe czy może wykorzystać to samo z lampy cofania, które będzie zasilało kamerę?
No i niestety moja kamera się wyłącza natychmiast jak traci zasilanie ale to sobie zrobię jakiś prosty układzik opóźniający wyłączenie o te kilka sekund (podtrzymujący napięcie). Przy tym rozwiązaniu logiczne byłoby podłączenie zasilania monitorka albo na stałe albo przynajmniej tak jak kamerę po układzie podtrzymującym.
Co o tym sądzisz?
Nie chciałbym by mi się zbyt szybko zamykało (chodzi mi bardziej o jakieś manewrowanie na parkingu itp).