Odp: czy ktos to uzywał do dpf czegos takiego
Ojojojoj...
już z 6-7 lat temu, gdy BP wprowadzało paliwa ultimate reklamowało, że na dieslu ultimate przejedziesz więcej o 36 km (na baku zatankowanym ultimate w porównaniu do zwykłego) oraz, że "czyste silniki spalają mniej paliwa" bo ultimate ma jakieś dodatki czyszczące...
Generalnie dobrze chyba od czasu do czasu coś dodać do diesla co ma jakieś działanie czyszczące na wtryski i przewód paliwowy, zabiera ze sobą osady co oczywiście ułatwia pracę układu paliwa i silnika (wtryskiwaczy). Ja ostatnio dodałem STP a za jakiś czas wrzucę liqui moly..
tego środka nie znałem...
natomiast: wątpię, aby efekt czyszczący dotarł aż do DPF....
DPF albo regenerujesz w serwisie (jeśli jeszcze to możliwe) albo twoje auto powinno go "przepalać" co jakiś czas...
Ja miewam to przepalanie - wtedy autko chodzi przez kilka minut głośniej i na większych obrotach, spala nawet na postoju więcej paliwa oraz w trakcie jazdy także (widzę to na chwilowym spalaniu paliwa gdy pokazuje na wyświetlaczu) i nie można wtedy autka wyłączać zanim przepalania nie skończy...
także ja sceptycznie podchodzę do możliwości czyszczenia DPFa czymś wlanym do baku...
|