View Single Post
Stary 22-05-2013, 13:29   #790
prsp
ford::average

Imię: Paweł
Model: Mondeo Titanium MK5 kombi
Silnik: 2.0 TDCi 180 KM z PowerShift
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1 - kompendium wiedzy

Nie wiem teraz, czy mi się zdawało, czy jednak jest taka zmiana, że teraz gdy mam np zaplanowaną trasę i widok mapy, to gdy zrobię postój, wyłączę auto, zamknę, otworzę, uruchomię, to mam znów widok mapy i nawigację gotową do prowadzenia.
Poprzednio było chyba tak, że ekran przechodził mi na radio, ale nie jestem pewien.
Innych zmian nie zauważyłem.

Przy okazji... rozmawiałem dziś z f-mą z Rumii, która oferuje usługę spolszczenia nawigacji.
Okazuje się, że jeśli ma się już oryginalną, swoją płytę DVD z mapami 2013, to jeśli chce się mieć polskiego lektora, to tej płyty nie można wykorzystać.
Trzeba kupić od nich usługę wraz z ich płytą, swoją można im oddać w rozliczeniu, wówczas całość kosztuje 700zł. Pytam zatem przedstawiciela tej f-my, czy w takim razie ta ich płyta jest oryginalna, odpowiada że tak!
Zatem jeśli oni mają oryginalną płytę z polskim lektorem, to dlaczego takiej płyty nie ma ASO? - o producencie nie wspomnę.
Ponadto chyba świadczy to o tym, że to właśnie na DVD znajduje się wszystko co potrzebne do tego, aby navi pisała i mówiła po polsku, no chyba, że są jeszcze jakieś dodatkowe niuanse w pliku ServicePack? One jednak, jeśli już to dopiero przygotowują grunt pod polskiego lektora?
Co o tym sądzicie?

Ostatnio edytowane przez prsp ; 22-05-2013 o 14:00
prsp jest offline   Odpowiedź z Cytatem