Wydaje mi sie ze pytanie powinno brzmiec czy jest to "praktykowane" przez US? Pytam bo nie raz slyszalem od znajomych, ktorzy kupili samochod na VM ale jeszcze nie slyszalem aby kogokolwiek scigal US. Znacie takie historie? Mysle, ze jest duze prawdopodobienstwo aby ktos z forumowiczow o tym slyszal. Moze to jest tak samo jak ze sciagalnoscia abonamentu rtv lub martwego przepisu o obowiazku meldowania sie w miejscu gdzie sie przebywa dluzej niz 48h? Chociaz z drugiej strony US raczej niechetnie wypuszcza latwe $$ ze swoich lapek.
W miedzyczasie znalazlem jeszcze taki artykul, badz co badz, na portalu dedykownemu podatkowi VAT.
http://www.vat.pl/aktualnosci-podatk...at-marza-8300/
Dodatkowo pytanie: Czy jesli umowie sie ze sprzedajacym komisantem aby to on, np. wlasciciel, przerejestrowal na siebie taki samochod (tj. sprzedawany na vat-marża) i wtedy sprzedal mi jako osoba prywatna, np na zarejestrowanych polskich blachach lub bez rejestracji, to temat znika? Czy znika dla mnie a on moze ewentualnie zostac pociagniety do kontaktow z US? Zakladam sytuacje, ze gosciu sprzedaje mi np w tym samym lub kolejnym dniu po nabyciu od swojej firmy.