View Single Post
Stary 23-05-2013, 02:24   #82
saintos
ford::average

Model: s-max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Oszustwa na podatku VAT w autach z impotrtu !!!!!!

Cytat:
Napisał czeslaw555 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kupując auto zagranicą w cenie netto po sprowadzeniu do kraju powinno się zapłacić VAT .
To chyba jasna sprawa, jak nie, to proszę o sprostowanie.
Problem pojawia się jak sprawdzić czy dana osoba/firma sprowadziła auto w cenie netto(czy też jakiś słup).Nie znam takiego sposobu.
Co jednak może sugerować że jednak auto zostało nabyte w cenie netto i po sprowadzeniu nie opłacono VAT-u ?
Cena która jest rażąco odbiegająca od aut jakie można nabyć w legalny sposób zagranicą. Może są jakieś odosobnione przypadki gdzie auto jest tańsze a jednak VAT odprowadzono ale na pewno nie są to częste przypadki, raczej jednostkowe, sporadyczne.
wygląda że gdyby taki przypadek z oszustwem na VAT miał miejsce to powinien być ukarany sprowadzający to auto.
Czy U.S. posługuje się "chłopskim rozumem" ? wg.mnie nie.
Co kto zrobi, to jego broszka, a artykułów mówiących że jednak nabywca może być ukarany też jest sporo w necie.
Rozwagi podczas zakupów nigdy za wiele.
No z tym Vatem to wlasnie jest ciekawostka bo wyglada na to, ze sprzedajacy moze wybrac czy sprzedaje uzywany (tutaj wazne) towar czyli samochod z vat marza czy tez vatem od ceny nabycia towaru. Tak przynajmniej zrozumialem z artykulow do ktorych linki wkleilem. W przypadku vat marzy gorzej maja firmy, ktore sa platnikami vat ale w przypadku osob fizycznych, ktore z definicji nie moga odpisywac naleznego podatku vat to dlaczego nie moglby skorzystac z opcji vat marza?
Nie zrozumcie mnie zle. Nie neguje ostroznosci przy zakupie i weryfikacji pochodzenia samochodu. Staram sie zrozumiec czy do calego watku o oszustwach VAt nie wrzucono dwoch roznych tematow. 1 to walki komisantow dot pochodzenia samochodu i np. ewentualnego dojscia chociazby do prawdziwego przebiegu. 2 to forma opodatkowania.
Ad 2. skoro komisant i tak zarabia na marzy to dlaczego nie mialby zastosowac opodatkowania zgodna z litera przepisow podatkowych, ktore spowoduje atrakcyjniejsza cene dla klienta koncowego? To tak jakbym na dzialanosci jednoosobowej zarabial np 400tys rocznie, mial niskie koszty i upieralbym sie przy podatku na warunkach ogolnych... Wg mnie bez sensu bo oczywista oczywistoscia jest, ze liniowy bedzie lepszy dla mnie.

Ps. Nikt nie skomentowal mojego pytania co w sytuacji gdy np dogaduje sie z komisantem aby ten sprzedal mi jako osoba prywatna wczesniej "kupujac" go od swojej firmy na vat marze (zakladajac, ze samochod sprawdzilem w serwisie i nie budzi moich ani diagnosty/mechanika watpliwosci, podobnie jak dokumenty).
Ps2. Nie bornie komisantow i nie jestem komisantem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) probuje kupic samochod i chcialbym byc swiadom potencjalnych pulapek. Poprzedni jakies 4 lata temu kupilem w niemcownii jadac z czlowiekiem a'la Czeslaw555 z forum innej marki i jestem zadowolony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale ze bylo 4 lata temu a teraz mi sie juz nie chce jechac rozwazam zakup lokaly bo na pewno sa w sprzedazy "normalne" samochody od normalnych wlascicieli a zadajac tutaj pytania mam po prostu lepszy filtr. Tylko prosze nie piszcie mi, a przynajmniej do 15ej strony tego tematu, abym i tym razem tak pojechal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
saintos jest offline   Odpowiedź z Cytatem