Re: Ford Focus 1,6 tdci 109km, 2006 - proszę o poradę w kupnie
Na tak postawione pytanie nikt Ci nie odpowie.
Jeżeli chodzi o zakres poszczególnych przeglądów znajdziesz go na stronie Ford Etis po podaniu numeru VIN.
Ceny zależą od tego gdzie będziesz serwisował auto.
Czy będzie to ASO, warsztat niezależny serwisujący Fordy, czy przysłowiowy pan Kazio na rogu. Na pewno serwis diesla jest kosztowniejszy niż benzyny.
Jeżeli chcesz by auto służyło Ci bezawaryjnie to w tej wersji, którą sobie upatrzyłeś co roku przed zimą musisz liczyć się z wymianą filtra paliwa. Do tego wymiana oleju raz w roku. Jeżeli będziesz jeździł głównie po mieście to zaleca się wymianę oleju co 10 000km (wiem, niektórzy zaraz mnie tu zakrzyczą że nie, ale jeżeli silnik PSA i jego osprzęt ma służyć bezawaryjnie to taka jest brutalna prawda). Olej tylko 5W30. Dodatkowo auto jest wyposażone w DPF, czyli musisz co jakiś czas przegonić je w trasie i pilnować by nie gasić silnika podczas dopalania filtra. Gdy miałem Fokę z takim silnikiem serwisowanie kosztowało mnie ok. 1000-1200zł (ASO) rocznie i auto było w nienagannym stanie do końca. Liczę tu jedynie przeglądy z materiałami (oryginały), nie wliczam wymian klocków, etc. Ale ja robiłem stosunkowo małe przebiegi (ok. 10 000 - 15 000km rocznie). Więcej dowiesz się na podforum Focusa.
Ostatnio edytowane przez grodek75 ; 27-05-2013 o 20:49
|