Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony letnie. CO POLECACIE ?
View Single Post
Stary 30-05-2013, 12:26   #663
enjoypoznan
ford::professional

Model: MDO IV Sedan \ A3 8P \ CBR1000RR
Silnik: 2.0 PB 145PS \ 2.0 TDI CR 170PS
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Opony letnie. CO POLECACIE ?

A jako ze opony mają bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo to każdy musi sobie sam odpowiedzieć czy mu się opłaca chociaż w niewielkim stopniu ryzykować.

Wiadomo że gdyby nie ograniczenia finansowe to nikt nawet nie spojrzałby na używki. Ba nawet autka byśmy mieli lśniące z salonu. Ale realia są jakie są...

Ja napisze jak to było u mnie.
Mondusia nabyłem na zimówkach. I na wiosnę nadszedł czas na nabycie letnich. Oczywiście znany portal aukcyjny oraz przechadzka po giełdzie. Oponek oczywiście od groma. Było w czym wybierać. I to nawet nadziane na zajefajne aluski. Ceny nieatrakcyjne. Ale patrze sobie na DOT. 7 letnie , patrze dalej 10 letnie!
No to mówię ok używki ale max 3 letnie. Znalazły się. Ale cena o 150 do max 200zł kpl. mniej niż za nówki oponki z gwarancją.
Wybór był prosty. Nowe z gwarancją.
Ja niestety nie znam w mojej okolicy kogoś kto sprzedaje używane , 2 letnie opony za zdecydowanie niższą cenę. Bo jak to ma być 200zł mniej na komplecie to biorę nowe bez wahania. I jeszcze coś o czym już pisałem. Używki mają zazwyczaj 2-3mm mniej bieżnika niż nowe. Więc w moim przypadku branie używanych to byłby kompletny finansowy niewypał.

Kolega juri2069 ma to szczęście że kupuje tanio i dobrze. Ja nie miałem wyboru.

FORD - nigdy mnie nie zawiódł.

Ostatnio edytowane przez enjoypoznan ; 30-05-2013 o 12:33
enjoypoznan jest offline   Odpowiedź z Cytatem