Temat: [Kuga 2008-2012] Jak podłaczyc kamere cofania
View Single Post
Stary 30-05-2013, 20:36   #48
MarSz
ford::beginner

Model: Kuga
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Jak podłaczyc kamere cofania

No więc teraz już mogę co nieco powiedzieć w temacie.
Mam już kamerkę montowaną w lampkę podświetlenia tablicy.
Sama kamerka wygląda ok, a obraz z niej jest bardzo dobrej jakości. Nanosi linie orientacyjne (jeszcze nie wiem jak to się sprawdzi w praktyce na samochodzie ale pewnie trzeba to będzie "wyczuć").
Dostałem już zakupiony na ebayu monitorek bardzo podobny do tego, który pokazał tedi_k (długo myślałem nad innymi rozwiązaniami i doszedłem do wniosku, że skoro nie mam możliwości wyświetlenia na navi to takie rozwiązanie będzie dla mnie najlepsze i najmniej będzie się rzucało w oczy gdy nie używa się kamery cofania czyli przez większość czasu gdy korzysta się z samochodu).
Monitorek sam z siebie również ma dosyć wysoką rozdzielczość (relatywnie dużą w porównaniu do wcześniej rozważnych dostępnych w Polsce odpowiedników) i po podłączeniu kamery obraz wygląda bardzo dobrze (testowany w pomieszczeniu na razie więc nie wiem jak to wyjdzie gdy będzie zamontowane w samochodzie i np. będzie oświetlało słońce kamerę lub będą refleksy na monitorku).
Otwieranie i zamykanie jest bardzo szybkie (ok 1s) i wygląda dosyć efektownie.

Dodatkowo jest z boku przycisk umożliwiający w łatwy sposób ustawić kąt otwarcia i zamknięcia więc jeśli efekt różnego kąta otwarcia w zależności od temperatury będzie rzeczywiście występował i w tym egzemplarzu, to myślę, że nie będzie problemem lekka korekcja przed zimą i po zimie.

Mam również już w domu przekaźnik, który pozwoli mi na opóźnienie wyłączenia kamery - wg mnie bardzo przydatny bajer, bo w przeciwnym razie monitor będzie się składał natychmiast gdy wybijemy bieg wsteczny - co może irytować w sytuacji, gdy np. zawracamy "na trzy" lub korygujemy ustawienie na parkingu itp. Jednak jeszcze nie miałem czasu go podłączyć i sprawdzić.

Jak to zrobię to dodam komentarz.

P.S. Monitor z Hong Kongu leciał do mnie tylko 7 dni - wysłano go 22 maja a wczoraj był u mnie. No i koszt wysyłki 0zł więc płaciłem tylko za monitor. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji - nawet w przypadku uszkodzenia monitora za jakiś czas (gdyby ktoś argumentował, że to "chińszczyzna") to można sobie w razie czego można wziąć pod uwagę zakup kolejnego.
MarSz jest offline   Odpowiedź z Cytatem