View Single Post
Stary 01-06-2013, 00:23   #17
Miroo
ford::beginner

Imię: Mirek
Model: Focus II Titanum Kombi Automat
Silnik: Duratorq 1997 TDCI 136 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Focus mk2 90KM

Cytat:
Napisał marjano82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wielkie dzięki za telefon.

No jasne że nie robi- jestem zdania że corocznie się olej wymienia lub max. po ok 12-15 tys. km, mówię tylko, że sprzedający o tym informował i kwity na wymiany ponoć ma... Jak widział Ci się ten Focus z ogłoszenia, do którego podałeś telefon- ognisko rdzy lub szpachli czy na pierwszy rzut oka całkiem OK? Auto jest na naszych blachach czy obcych? Jeśli na naszych to z racji...zawodu....jaki wykonuję co nieco sobie mogę sprawdzić:-)
Szukam w Google po tych numerach telefonu ogłoszenia i chyba nic nie ma w sieci, by zobaczyć.
na wywieszce tego auta było "otomoto" więc chyba było wystawione... zadzwoń i zapytaj...
nie przyglądałem się karoserii...
spojrzałem, że silnik 1,8 ( porównaniu do tamtego 1,6) to dla mnie więcej znaczy niż ognisko rdzy (które łatwo usunąć).

Bump: ROMAN! Człowieku ochłoń!

Cytat:
Napisał Roman_Gie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
proszę Cię- jaka to różnica (jeden rok) w przypadku 8-9 letniego auta
Żeby doszczętnie obalić Twój argument:
auto wyprodukowane 31.12.2004 i 02.01.2005.
Pierwsze eksploatowane na południu Francji, drugie w Polsce.
Z Twojej teorii wynika, że to pierwsze zacznie wcześniej rdzewieć, wszak rok starsze jest...

taaa, szczególnie, że pierwsze Focusy II wyjechały na drogi w listopadzie 2004, z pewnością tak się sypały, że te wyprodukowane 2 stycznia 2005 są poprawione względem tych z 11.2004...
jasne, że producenci wprowadzają zmiany w trakcie "życia" modelu, ale w takim razie niech autor tematu poszuka polifta z końca produkcji, w końcu będzie miał wyelminowane wszystkie wady "wieku dziecięcego".

nie, lepiej jest mieć takie w najlepszym stanie i z jak najmniejszym przebiegiem.
Podajesz skrajne przykłady (odstępstwa, przykłady teoretyczne, bardzo rzadko się zdarzające) aby obalić zasadę/regułę? jeśli byłoby tak jak piszesz, to cena auta nie spadałaby wraz z wiekiem... Oczywiście, że bywają starsze auta lepsze niż młodsze, ale regułą jest, że im starszy samochód tym gorzej w porównaniu do nowszego...

Oczywiście, że lepiej jest mieć auto w lepszym stanie i z mniejszym przebiegiem niż ledwie o rok młodsze - ale różnica jest np bardzo niewielka lub żadna (np różnica przebiegu 5 tys km nie rekompensuje różnicy wieku) - w takim przypadku auto starsze musi być w "znacznie lepszym stanie i ze znacznie mniejszym (jeśli naprawdę tak jest) przebiegiem" w porównaniu do auta młodszego...

Ostatnio edytowane przez Miroo ; 01-06-2013 o 00:38
Miroo jest offline   Odpowiedź z Cytatem