Cytat:
|
Reasumując na DVD z mapą 2013 nie ma i nie będzie żadnej aktualizacji softu do blaupunkta.
|
Chyba wspólnie z JVC zbyt upraszczacie sprawę (a może to ja się czepiam szczegółów).
W tej układance są nie dwa, a trzy elementy:
1. Oprogramowanie Main
2. Oprogramowanie Navi
3. Dane cyfrowej mapy
Service pack (każdy), aktualizuje elementy 1 i 2.
Starsze płyty DVD z mapą (nie wiem do kiedy, ale na pewno włącznie z 2008r) zawierały 1, 2 i 3.
Płyta z mapą 2013 zawiera 2 i 3.
Wczoraj robiłem aktualizację swojej navi po sławetnej hurtowej akcji i wyglądało to tak (stan początkowy - mapa 2008r).
Po włożeniu płyty z nową mapą wyskoczył mi taki ekran:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
gdzie jak wół stoi, że na płycie jest Navi Software w wersji 10.09.27.16, i Main Software 00.00.00.00
Jak widać system rozpoznał nowe oprogramowanie nawigacyjne, ale nie znalazł aktualizacji głównego oprogramowania.
Podziękowałem na razie za aktualizację i zamieniłem płytę na tą z SP 5.3.
Wyskoczył taki ekran:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli upgrade zarówno Navi Software (do wersji 09.10.01.11), jak i Main Software (do wersji 10.04.29.16).
Po wgraniu SP5.3 ponownie włożyłem płytę z nową mapą i otrzymałem ekran:
I znów widać, że płyta zawiera oprogramowanie Navi nowsze niż SP 5.3
Ja rozumiem to tak, że oprogramowanie Navi odpowiada za funkcje czysto nawigacyjne (wyszukiwanie adresu, odczytywanie i wyświetlanie mapy, podawanie wskazówek itp), a oprogramowanie Main za wszystkie inne funkcje NXa (radio, CD, jakość dźwięku, sterowanie klimą itp, itd). Myślę też, że Main jest czymś w rodzaju systemu operacyjnego, w ramach którego działa Navi.
Nowsze wersje oprogramowania Main nie będą już dostępne z mapami, ale oprogramowanie Navi będzie nadal aktualizowane.