Temat: [Focus 2011-2014] praca zimnego silnika - falujące obroty
View Single Post
Stary 02-06-2013, 12:27   #195
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: praca zimnego silnika

Cytat:
Napisał lag3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie rozumiem, mnie zaproponowali w sprawie szarpnięć na zimnym aktulizację i rzeczywiście na zimnym po aktualizacji nie mam żadnych mogę na zimnym cisnąć na jedynce lub dwójce do odcięcia i żadnych szarpnięć nie mam. O płynie nie było mowy. A pilot bonzo działa?
A kiedy poprzednio aktualizowałeś PCM? Wiem, pisałeś o styczniowej aktualizacji w/s centralnego zamka, ale wtedy prawdopodobnie wymieniali tylko oprogramowanie GEM, a PCM nie ruszali. Tak więc Twoja "majowa" aktualizacja PCM mogła pochodzić np. z sierpnia ub. roku, a bonzo rzeczywiście mógł mieć aktualną wersję (chyba, że jesteś pewien, że Twój PCM był aktualizowany od tego czasu).

Nie wiem dokładnie, o jakie szarpnięcia Wam chodzi, ale to może dlatego, że dopóki silnik jest zimny to staram się jechać bardzo delikatnie i nie przekraczać 3000 rpm. Wydaje mi się, że w silniku ze zmiennymi fazami rozrządu pewne delikatne szarpnięcia mogą się czasem pojawić przy przełączaniu faz (skokowej zmianie proporcji ich czasu trwania).

Ostatnio edytowane przez aerostar ; 02-06-2013 o 12:34
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem