Re: Focus MK2 z salonu z gwarancją, assistance i przeglądem przed zakupem - opinia
Po kolei:
- zaletą jest zakup od dealera. To nie komis czy handlarz, który może zniknąć w każdej chwili i szukaj wiatru w polu.
- przebieg powinien być łatwy do zweryfikowania. Leasingowane auto powinno być serwisowane w ASO, więc łatwe do sprawdzenia.
- co do gwarancji to spróbuj się dowiedzieć jakie ludzie mają doświadczenia w jej realizacji u tego dealera i jakie są jej wyłączenia. Ja kupowałem już dwa auta z warszawskiej Auto Plazy i złego słowa powiedzieć nie mogę. Usterki wystąpiły, ale dealer wywiązał się bez zarzutu ze swoich zobowiązań. Ale ma na przykład śmieszny zapis o obowiązku nieusuwania oznaczeń programu gwarancyjnego i ramek pod tablicami w okresie obowiązywania gwarancji.
- fakt wymiany błotnika, choć nieprzyjemny nie przesądza o niczym. Jeżeli naprawa była wykonana fachowo nie powinna przysparzać problemów. Jednak sprawdziłbym pozostałe blachy czujnikiem.
- przebieg nie jest duży i jeżeli jest autentyczny to nie ma z nim problemu.
Wersja nie jest zbyt bogata, ale takie w większości występowały na polskim rynku.
Spróbowałbym jeszcze coś materialnego wynegocjować. Może czujniki parkowania, podłokietnik albo przyzwoity zestaw głośnomówiący w cenie auta?
A może dorzucą przegląd po roku w promocyjnej cenie? Mnie się tak udało, bo z samej ceny dużo nie chcą u dealerów schodzić.
Robią sobie rezerwy na ewentualne naprawy.
Podsumowując - zakup auta w takim miejscu to na pewno jedno z pewniejszych rozwiązań.
Ostatnio edytowane przez grodek75 ; 02-06-2013 o 19:55
|