View Single Post
Stary 03-06-2013, 09:31   #7
piotrali
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Prośba o opinię C-max 2008

Cały przód ma inny odcień (maska, błotniki zderzak są cimniejsze niż drzwi), zderzak opada, tylnik prawy błotnik tez ciemniejszy, zderzak z tyły po prawej też opada - ewidentnie robiony przód ale właściciel pisze że bezwypadkowy co nie jest prawdą. Gdyby był robiony w porządnym warsztacie (nie jek najtaniej) to chociaż na drzwiach zrobili by cieniowanie i różnica koloru by się tak nie rzucała w oczy. A kolor srebrny jest trudny do dobrania i położenia żeby nie rzucało się w oczy malowanie - trzeba cieniować sąsiednie elementy).

Taki mały OT:
Ostatnio robiłem auto (malowanie 2 drzwi) które miało lakier Hot Magenta (jest to ciekawy lakier ponieważ oprócz standardu - podkład, baza ma jeszcze warstwę klaru barwioną a nie bezbarwną- lakiernik pierszy raz z czymś takim się spotkał) który po próbnym pryśnięciu okazał się lekko ciemniejszy niż na aucie i lakiernik pyta sie mnie co czy ma tak malować. Musiałem go oświecić że musi pomalować również bazą do połowy z przejściem sąsiednie błotniki a potem klarem barwionym też do połowy błotników i klarem bezbarwnym resztę błotników. W świetle dziennym nie widać żadnej różnicy, dopiero przy oświetleniu świetlówką i dokładnym przyjrzeniu się widać lekko inny odcień ale trzeba wiedzieć gdzie patrzeć. Oczywiście płaciłem za malowanie 4 elementów a nie 2 - ale robiłem to auto dla żony więc kilkaset zł więcej już nie robi różnicy(niestety handlarzowi robi i to wielką różnicę).

Ostatnio edytowane przez piotrali ; 03-06-2013 o 16:20
piotrali jest offline   Odpowiedź z Cytatem