pytanie tylko, czemu robisz debugging w odwrotnej kolejności - szukając błędu w miejscu, w którym masz najmniejszą szansę, że go znajdziesz
Cytat:
co sprawdzić w aucie może z OBD jest jakiś problem
|
Prosta analiza (czyt. "użycie logiki"):
1. skoro się łączyło, a przestało, co zmieniłem?
a) wersję oprogramowania (elmConfig)
b) wersję driverów
c) komputer/laptopa???
2. wracam do starych ustawień z 1.a 1.b 1.c i próbuję, skoro "wszystko działało" w tamtej konfiguracji, to jeśli nie popsuł się żaden element "ścieżki", będzie działało. Mając więc działającą wersję, zmieniasz "po kolei" a, b, c i za każdym razem sprawdzasz, czy działa... Proste...
Jeśli Ci się nie chce (bądź nie masz możliwości np. wrócić do poprzednich ustawień), weź jakiekolwiek inne auto z OBDII i sprawdź jakimś innym programem, czy połączysz się z autem. Jeśli nie - albo problem z softem, albo z samym sterownikiem/kablem.
Cytat:
Nie działa u mnie na elmconfig i innych programach ani kabel usb ani bluetooth
|
Czy sprawdzałeś na kilku komputerach? Uwierz mi, że inna wersja driverów, drobna zmiana w konfiguracji czy aktualizacja pojedynczego komponentu systemu mogą czynić cuda (vel dziwactwa)...
Czy testowałeś przypadek jak wyżej, tj. wziąłeś swój "sprzęt" (laptop + kabelek), podłączyłeś się do innego auta i działa, podchodzisz do swojego i nie działa? Dopiero wtedy szukałbym problemu w aucie...