Odp: Użytkowanie diesela
Cytat:
|
A świadczy to uszkodzeniu silnika, czy tylko komputer jak rozumiem ECU, jest winny i nie ma się czym przejmować?
Ja pisałem od 1 do 3 sekund ale bywa ze do 10 sekund też się zdarzy.
|
W tym aucie jest zbyt wiele osprzętu do popsucia, żeby silnik się psuł. Mechanicznie się ten motorek nie psuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U siebie zlewam się na to, bo tak jak pisałem występuje to tylko w upały, kiedy ECU od razu ustawia dawkowanie i zapłon jak na gorącym silniku. Skoro poniżej +20 i nawet przy -20 odpala od strzała i nie faluje to jestem pewien swojej diagnozy. Jeśli u Ciebie jest podobnie (przy +10 na dworze też tak jest?) to może być to samo. A nawet jak jest inaczej to bym się nie przejmował. Trzeba zaczekać aż się to przerodzi w coś poważniejszego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
Podobno źle wpływa na koło dwumasowe. W instrukcji forda nawet jest to gdzieś ujęte.
|
A jaka jest za tym argumentacja merytoryczna? Nie przyjmuję rzeczy "bo podobno tak jest". Jakoś nie kumam różnicy - dwumasa niezależnie od wciśnięcia sprzęgła kręci się razem z wałem i zatrzymuje się razem z nim. Jak dla mnie to totalna bujda.
Co innego odpalanie na sprzęgle, szczególnie w zimie gdy olej gęsty. Rozrusznikowi wtedy lżej kręcić, bo nie ciągnie skrzyni. To akurat dotyczy wszystkich silników.
Ostatnio edytowane przez peterpz ; 03-06-2013 o 22:04
|