Temat: [Mondeo 2007-2014] Blaupunkt NX DVD i "znikanie" satelitow
View Single Post
Stary 04-06-2013, 18:30   #57
Skysailor
ford::beginner

Imię: Maciek
Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2,0 CDTI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Blaupunkt NX DVD i "znikanie" satelitow

Dziś właśnie poradziłem sobie w końcu z problemem. Nie bez niespodzianek. Okazało się bowiem, że uszkodzona była nie antena, ale gniazdo na końcu kabla antenowego, w tym metalowym elemencie pod stopką anteny (element oczywiście nierozbieralny). Efekt jest taki, że jak kupisz antenę na wtyku FAKRA za 30 zł i podłączysz do radia, to będzie działać. Jeżeli natomiast kupisz antenę oryginalną za 300 zł i wepniesz na swoje miejsce, to działać nie będzie. Ja trochę porzeźbiłem, wlutowałem kabel do stopki anteny, oryginalny kabel obciąłem przy metalowym gnieździe i polutowałem jeden z drugim. Voila, 9 satelit. Być może nie tylko w moim wypadku "0 satelit" spowodowane jest uszkodzeniem gniazda, a nie anteny. Dobra wiadomość jest taka, że takie uszkodzenie można usunąć za darmo, trochę rzeźbiąc przy pomocy wiertarki i lutownicy, ew. tak jak koledzy robili to do tej pory, wpinając antenę za 30 zł bezpośrednio do radia. Zła wiadomość jest taka, że tak czy owak będzie to rzeźba, bo naprawa przywracająca stan fabryczny wiązała by się z wymianą wiązki antenowej (GPS i FM), która na allegro kosztuje 200 zł, a ta z kolei wiąże się z demontażem połowy kokpitu, żeby nową wiązkę położyć w miejscu starej.

Ostatnio edytowane przez Skysailor ; 04-06-2013 o 18:35
Skysailor jest offline   Odpowiedź z Cytatem