Temat: [Mondeo 2007-2014] Blaupunkt NX DVD i "znikanie" satelitow
View Single Post
Stary 04-06-2013, 20:09   #59
Skysailor
ford::beginner

Imię: Maciek
Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2,0 CDTI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Blaupunkt NX DVD i "znikanie" satelitow

Witaj Roland!

Kabelek przylutowałem do pinu zaznaczonego na zdjęciu w załączniku.
Ja się nie certoliłem i zrobiłem tak, jak Ci mówili, żeby nie robić - na okrętkę i polutowałem.
Winę złącza wybadałem miernikiem - wbiłem się w kabel przy złączu i sprawdziłem, czy jest połączenie między nim, a otworem w gnieździe anteny. Nie było. Ja miałem wyjęte radio, więc sprawdziłem też drugi koniec - tam było OK.
Żeby przylutowany do anteny kabel wprowadzić pod dach, musiałem przewiercić tę metalową stopkę pod dachem w miejscu, gdzie powinno być gniazdo anteny GPS. Nie widzę tam miejsca, żeby zrobić to po bożemu, na złącze "F".

Co do strat sygnału - ja tak na prawdę przeciąłem ten kabel w dwóch miejscach (najpierw przy radiu, bo byłem pewien, że tam jest problem, dopiero potem wpadłem na to, żeby sprawdzić przy stopce). W obu miejscach połączyłem na okrętkę i polutowałem i zaraz po włączeniu radia pojawiło się 9 satelit, więc chyba takich znowu miażdżących strat nie ma.
Jedyne co mi się w tej mojej metodzie nie podoba, to fakt, że to wszystko takie prowizoryczne, ale ze mnie żaden elektronik mistrz lutownicy. Jak jedziesz do fachowca, to Ci to zapewne lepiej zrobi.

Powodzenia

Przy okazji - chylę czoła, że Ci się tę stopkę tak udało rozebrać. Ja się poddałem. Jak będziesz ją zakładał z powrotem, daj pod nią jakąś gumkę, np. wyciętą z dętki. Ja nie dałem i mi w deszczu na rękę kapało.
Jakby kto był chętny, to sprzedam (po sprawdzeniu) za pół ceny sprawną stopkę z nieco poszarpaną plastikową obudową (właśnie tę, pod którą nie dałem uszczelki, przez co kapało mi na łokieć;-)
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 6a.jpg (84.6 KB, 524 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Skysailor ; 04-06-2013 o 20:14
Skysailor jest offline   Odpowiedź z Cytatem