View Single Post
Stary 04-06-2013, 23:03   #457
gopiotrek
ford::average

Imię: Piotr
Model: s-max
Silnik: 2.0 TDCI 130 km automat
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Czas się rozglądać - opony na lato i ...

Witam serdecznie

W kwestii opon całorocznych to jak już wspomniałem jest to kompromis - czyli:

1) wiem że nie jeżdżę na 100% możliwości auta - tylko tak średnio na 75-85%
2) wiem że pewnie odrobinę dopłacam do paliwa - tyle że w moim odczuciu jest to niezauważalne,
3) 75% - 80% tras to u mnie miasto, chociaż w tzw. trasie z oponami również nie ma problemów
4) oczywiście opony nie trzymają w zakrętach tak dobrze jak letnie ale spokojnie ocenę 4 w akademickiej skali bym wystawił
5) samochód robi rocznie 12.000 km do 15.000 km - czyli umiarkowanie
6) nie oglądam panów w wulkanizacji (tzn oglądam ale średnio raz na 4-5 lat); na wymianach mogę coś tam zaoszczędzić...
7) nie oglądam prognoz pogody żeby zaplanować wymianę opon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. argument że skoro coś jest dobre do wszystkiego czyli jest do niczego obalam argumentem że obecnie mamy oleje silnikowe wielosezonowe sprawujące się doskonale latem i zimą a kiedyś przecież funkcjonowały oleje jednosezonowe, które trzeba było wymieniać 2x w roku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
9) dodatkowo polecam lekturę, która zachęciła mnie do wyboru
http://www.ace-online.de/fileadmin/u...eifen_2010.pdf

http://www.ace-online.de/ace-lenkrad...leich-600.html

10) tak jak już wspomniałem wcześniej z Good Yearów w avensis byłem w pełni zadowolony

11) kolega z pracy kiedyś też kupił całoroczne pirelli i nie był do końca zadowolony - wrócił do sezonowych opon

12) ja byłem zadowolony w Avensis, dlatego teraz spróbuję koreańskiej myśli technologicznej w s-maxie; zobaczymy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

13) jak było powiedziane lubię nowe wyzwania - dlatego zakup s-maxa a nie kolejnej nudnej, bezawaryjnej, nie rdzewiającej toyoty a żeby było o czym pisać na forum Forda - to zakup opon wielosezonowych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez gopiotrek ; 04-06-2013 o 23:05
gopiotrek jest offline   Odpowiedź z Cytatem