View Single Post
Stary 08-06-2013, 12:52   #540
pablitto83
ford::average

Imię: Paweł
Model: focus
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Super Soft do ELM327 dla naszych Fordów !

Pytanko od laika

Mieszkam w UK, wybieram się autkiem do PL - stąd chcę dołożyć tempomat. Auto to FF MK2 FL 1.8 tdci, więc z tego co doczytałem GEM ma opcje tempomatu(ponoć wszystkie poliftowe GEMy obsługują tempomat), tylko kwestia aktywacji. Proszę o potwierdzenie czy w tym diesly da rade elmconfigiem aktywować tempomat? Jeśli tak, prosił bym o jakieś instrukcje gdie to znaleźć (w ilu miejscach "odchaczyć" ptaszki)

W związku z tym chcę zakupić interfejs elm327 oraz wgrać na laptopa program diagnostyczny (forscan wydaje sie prosty i bezpieczny) + elmconfig. Czy mógłbyś potwierdzić czy tym programem z tym interfejsem (jakie wersje obsługują tą opcję?) da radę samemu aktywować tempomat?
W UK serwisy ASO mają politykę która nie pozwala im takich rzeczy robić(aktywować opcji których nie było w chwili zakupu), więc pewno zawitam w PL do jakiegoś ASO bądź speca od liczników po aktywacje ikonki w zegarach (wiem że jest, sprawdzałem przy teście zegarów).

Przy okazji, na co zwracać uwagę przy zakupie interfejsu? Chętnie nabył bym w PL taki z przełącznikiem ms-hs, ale koszt wysyłki do UK zniechęca skutecznie, stąd bazuję na ebayu tutejszym. Czytałęm, że są interfejsy "lepsze i gorsze" - zależy od któego chińczyka sprowadzają, podobnie jak w Polsce. Byłbym wdzięczny za wszelkie info.

Przy okazji, jeśli ktoś by miał kierownicę do Focusa z klawiszami do tempomatu w niezłym stanie i takowy odpowiedni interfejs któym da radę to aktywować, wówczas mógłbym się pokusić o wysyłkę kurierem, poszło by jako jedna paczka i cenowo jakoś by się zamknęło.
Dzięki
pablitto83 jest offline   Odpowiedź z Cytatem