Koncowka (kominek) czujnika cisnienia w oponach
Witam,
Podczas niedawnej zmiany opon na letnie (z zimowych), kolejny raz obsludzie - ale generalnie nie zeby znow specjalnie, czy przez nieudolnosc - udalo sie urwac gwint/wykrecic maszynke z gwintem, na mocowaniu koncowki czujnika cisnienia w kolach. Sprawa moze nie jest zbyt skomplikowana - zdarza sie, w koncu jest to tylko aluminium, ale zaczynam zauwazac, ze kazda zmiana opon tak wlasnie sie konczy.
- jeden albo dwa czujniki do wymiany.
Pisze czujniki nie przez przypadek. Co prawda w moim modelu (Mondeo z 2010r), czujniki mozna zamieniac i dowolnie przekladac (komputer po jednym, dwoch resetach - kolejne zalaczenie silnika, radzi sobie z tym swietnie), ale... za kazdym raze musze kupowac KOMPLETNY czujnik (przykladowe zdjecie w zalaczeniu).
Nie mozna bowiem w ASO dokupic samej koncowki aluminiowej (kominka), ktory dosc latwo mozna by podmienic, gdyby nie polityka Forda.
- tylko czujnik kompletny (za jedyne 300 PLN), jest do nabycia.
Nawet jesli to sie dzieje tylko dwa razy do roku, to jednak jest to droga inwestycja - informacja o cisnieniu w oponach, bardzo sie przydaje podczas dlugich (ale tez i krotkich) tras. To juz wiem doskonale i za to dla Forda "+"...
A wiec do rzeczy:
Czy ktos moze natrafil, gdzies na mozliwosc zakupu samej koncowki (kominka) do tego typu czujnika?
- bede wdzieczny za pomoc w podeslaniu mi namiarow na kogos, kto sprzedaje tego typu elementy (mam juz 4 czujniki z uszkodzonymi elementami aluminiowymi).
- Ford, nawet zaprzyjazniony, rozklada rece... nie ma jak sprowadzic oddzielnie tej wrazliwej na warunki atmosferyczne czesci.
pozdr,
grzegorz
|