Cytat:
|
...przy grzanej szybie jest gdzieś miejsce by w niewidoczny sposób umieścić tę dodatkową antenę tak, aby odbiór był w miarę dobry?
Te kilka/kilkanaście sekund łapania fix-a to tzw. goracy start czy po paru dniach? Jeśli antena jest dobra to GPS nastraja się nawet wtedy gdy nie korzysta się z nawigacji czy dopiero gdy chcemy z niej skorzystac?
Chodzi mi o to, że u mnie już długo efemerydy są nieaktualne, oprócz tego (prawdopodobnie) auto od ostatniego fix-a przemieściło się znacznie więc i łapanie fix-a (teoretycznie) może długo trwać...
|
Przy grzanej szybie są co najmniej dwa miejsca dogodne na antenę dokładaną:
1) Na szybie koło lusterka, tam gdzie są czarne punky, a instrukcja obsługi mówi, że tam właśnie można umieszczać "czytnik opłaty drogowej".
2) pod kokpitem w samym rogu z z przodu i z boku po stronie pasażera - przewody grzejne są jakieś kilkanaście centymetrów od brzegu szyby.
Odbiornik GPS pracuje cały czas (jak naciśniesz "info" pokazuje aktualną pozycję niezależnie od stanu nawigowania).
Zimny start po przemieszczeniu nawet o kilkaset kilometrów nie będzie trwał dłużej niż minutę-dwie.
Co do uszkodzenia "no GPS" - jak ze wszystkimi uszkodzeniami można pisać tylko o najbardziej prawdopodobnej przyczynie. Nie ma patentu na to, że odgadnie się na odległość bez oglądania co się stało u Ciebie. Zawsze tylko piszę, że antena dokładana z odpowiednią wtyczką kosztuje ok. 40zł a diagnoza w sensownym warsztacie zacznie się pewnie od 50zł + ewentualne koszty naprawy. Twój wybór.
A jeśli znasz się na tym i umiesz diagnozę zrobić sam - to po co te "pretensje", że brak jest "podanego na tacy" rozwiązania dokładnie pasującego do Twojego przypadku?
Pokazana stopka - jak łatwo się domyślić patrząc na mój profil - jest z C-maxa. W FF2 jest podobna z podobnym odbiornikiem GPS. Nie wiem na czym polega "nierozbieralność" tej z FF2 bo się nią nie bawiłem. Widziałem natomiast fotki rozebranej tej "nierozbieralnej" stopki oraz info w którym miejscu trzeba lutować oderwany (zazwyczaj w wyniku korozji) kabel sygnałowy wychodzący z odbiornika GPS.