Odp: Bagażnik rowerowy na dach czy na hak holowniczy - co polecacie??
Zgadza się (MAG), ja używam go do okazjonalnego (mały zasięg) przewożenia rowerów, nominalnie można na nim przewozić trzy szt. ale ja się boję i przewożę dwa... Konstrukcja jest bardzo stabilna i lekka, ma dobre zaczepy pokryte jakimś materiałem, tak że nie rysują lakieru, ale boję się o zawiasy bagażnika (3 rowery to jest ciężar) dlatego nie wożę więcej niż dwa.
Przerabiałem już bardzo dawno temat bagażników rowerowych i jeśli już to tylko na hak...
Na dach rowerów nie dam już nigdy od kiedy jadąc autostradą spadł jeden facetowi z dachu prosto na mnie, dobrze że odległość była w miarę i go wyminąłem... muszę je (rowery) widzieć i mieć nad nimi kontrolę... nie chcę siać defetyzmu, pewnie to był jednostkowy wypadek, ale się boję i już.
Poza tym opory powietrza, największy opór daje bagażnik na klapę, potem ten na dach, najlepszy współczynnik ma mocowany na hak bo jest odsunięty od strumienia opadowego powietrza za autem i jest zasłonięty bryłą samochodu. Reasumują, na hak nie dość że bezpieczniej i łatwiej (zakładanie rowerów) to jeszcze taniej i szybciej, bo na dłuższą trasę ten litr paliwa więcej lub mniej to jest jednak koszt i rowery zasłonięte autem więc szybciej prę km/h można pojechać.
Ja za każdym razem nie będę montował haka na samochodach, ale gdybym jeździł jednym choć troszkę dłużej niż jeżdżę to tylko hak i bagażnik na niego.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez pawel_miaso ; 10-06-2013 o 21:44
|