Cytat:
|
Tarcze i klocki mam prawie nowe,
|
Prawie nowe to znaczy ile km przejechałeś od wymiany? Jeśli stosunkowo niedawno wymieniałeś to powodem jest niemal na pewno to, że klocki i tarcze się jeszcze nie "ułożyły" (w zależności od stylu jazdy mogą się układać od 200km do nawet 1.000km). I to jest przyczyną "twardego" hamulca a także słabego hamowania.
Cytat:
|
Zauważyłem, że jak się stoi na światłach i mocno wciśnie pedał, to powolutku wchodzi on w podłogę.
|
prawdę mówiąc u mnie też takie coś występuje, u ojca w volvie jest tak samo, kumpel w punto i civicu ma tak samo, więc to jest chyba normalne
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
Poza tym dlaczego 3-5 krotne mocne zahamowanie poprawia sytuację na chwilkę?
|
podczas hamowania rozgrzewasz tarcze i klocki przez co zwiększasz ich wydajność, a przez to siłę hamowania. (możliwe że "twardy hamulec" też robi się trochę bardziej "miękki"
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
Cytat:
|
jeśli muszę gwałtowniej zahamować to pedał zrobi się twardy a auto leci, siła hamowania jest słaba.
W tej sytuacji wystarczy, że puszczę hamulec i ponownie go wcisnę - problemu w tym momencie nie ma. Pedał wejdzie głębiej ale i siła hamowania znacznie sie poprawia.
|
dolej płyn hamulcowy i odpowietrz układ.