View Single Post
Stary 10-06-2013, 23:22   #80
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Zakup i pierwsze wrażenie Wersja Titanium 1.0 125 KM

Skoro jest tak super jak twierdzicie, to powiedzcie dlaczego japońscy producenci samochodów (np. mazda, toyota i wspomniana tutaj honda) na razie unikają turbodoładowanych benzynowych silników? Ich technologia jest na to zbyt zacofana, są "cykorami" i boją się nowych technologii, czy co?
Nie zamierzam jednak dezawuować zalet tych silników i sam zamierzam w przyszłości kupić auto z takim silnikiem, tylko proszę Was odczepcie się wreszcie od konwencjonalnych silników i przestańcie nazywać je "mułami". Mają po prostu inną, mniej korzystną charakterystykę, co nie znaczy, że nie potrafią wykrzesać energii kiedy trzeba, pod warunkiem że ktoś nie ma wobec nich nierealistycznych oczekiwań. Nie wszystkim kierowcom jest potrzebne aż tak duże przyspieszenie (tylko proszę bez epitetów w rodzaju d. wołowa, emeryt, itp.).
Poza tym nie wiem kto z Was prowadził choć raz Focusa 1.6 125KM. Możecie mi uwierzyć lub nie, ale ten silnik naprawdę nie ryczy i nie wyje przy wysokich obrotach tak jak choćby mój poprzedni Zetec. Przyznaję, że w zasadzie tylko raz wkręciłem silnik powyżej 6000 rpm i to nie dlatego że koniecznie musiałem, ale dlatego że zorientowałem się o tym dopiero kiedy spojrzałem na obrotomierz! Normalnie mieszczę się w zakresie od 2000 do 3500 rpm, a przy wyprzedzaniu maksymalnie do 5000 rpm i jakoś specjalnie w ogonie się nie ciągnę. To tyle z mojej strony.
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem