Cytat:
|
Da się zmusić ABS do działania na suchym?
|
generalnie na suchej prostej drodze to bez abs hamowanie moze wychodzic lepiej jak z abs i np. ja mam tak u siebie ze jak hamuje z abs to on ogranicza sile hamowania i mam wrazenie ze slabo wciskam hamulec ale jak odlacze abs to duzo wczesniej czuje ze hamulce-kola zaczynaja sie blokowac.
ale faktem jest ze foki maja slabe wspomaganie hamulca. dobrze sie to sprawdza w zimie i na sliskich nawierzchniach-bo latwiej wyczuc samochod ale na prostej i suchej drodze przydalby sie mocniejszy hamulec.
wspominajac jeszcze opadajacy pedal-to niemoze tak byc ze pedal wpada w podloge-moze minimalnie sie obnizyc ale w ciagu naciskania przez 1 minute pedal nie moze dojsc do podlogi-bo cos takiego oznaczac bedzie ze jeden lub 2 uklady hamulcowe maja nieszczelnosc lub puszcza pompka hamulcowa.
ps. samochody z abs czesto maja ograniczniki sily hamowania na tylne kola zamiast regulatora sily hamowania kol tylnich. to tez jest slaby punkt hamulcow jesli abs nie dziala.
ja zauwazylem ze przy lekkim tyle jezeli delikatni hamuje to zamiast blokowac sie przednie kola najpierw to blokuje tylnie. jezeli hamuje sie gwaltownie to jest ok.
za to w kombi gdzie niemam absu i jest korektor to hamulce dzialaja o wiele lepiej i efektywniej-przynajmniej na asfalcie -na prostej drodze.