Odp: Pierwsze naprawy
Co do pompy: nie wiem jak ona wygląda w mondeo, ale ostatnio regenerowałem w Seacie Ibiza u syna. Też ciekła. Jeśli wspomaganie działa dobrze, to znaczy że pompa jest ok. Dlaczego cieknie? Zwykle jest tak że wypracowane łożysko powoduje minimalne opuszczenie wałka i wyrabia simmering. Zaczyna ciec. Jeśli cieknie mało to pewnie dopiero się to zaczyna. Wtedy możesz ją wyjąć, rozebrać i zmienić łożysko i simmering (drugie łożysko jest najpewniej igiełkowe). Jak masz w pobliżu jakiś sklep rolniczy to łożysko masz od ręki, a simmering albo na zamówienie, albo w motoryzacyjnym.
Jeśli wspomaganie działa słabo, to trzeba byłoby szlifować pompę itd. To już wyższa szkoła jazdy i wtedy polecam regenerację przez fachowców.
Mnie regeneracja kosztowała: 15 łożysko, 5 simmering plus dwa piwka i dzień czasu. Jeśli potrafisz co nieco zrobić przy aucie to podołasz. Powodzenia