Temat: [Focus 2004-2008] Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?
View Single Post
Stary 12-06-2013, 00:32   #170
zdaniu
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: Focus Mk3
Silnik: EB 1.0
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?

Witajcie.

Przeczytałem parę tematów i chciałbym usystematyzować wiedzę nt. dołożenia tempomatu, dopytać Was, czy dobrze rozumiem, a przy okazji.. jak zostanie ślad to może w przyszłości będzie mniej pytań? ;-)

Na początek. Mam Focusa Mk2 FL (2010r)
1. Mam oto taką kierownicę, czyli będzie trzeba wymienić:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

2. Zajrzałem w okolice nóg pasażera znajdując tam jak sądzę GEM-a.
Jeśli dobrze szukam tego tajemnego oznaczenia.. to jest ono na zdjęciu, zgadza się? Czyli wstępnie określam, że ten moduł obsłuży mi tempomat.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

3. Następnie mam wypiąć zaznaczoną na zdjęciu wtyczkę i sprawdzić, czy jest odejście przewodów z pinu 10 i 18, tak? Nic się nie wykrzaczy? Zrobić to na odpiętym akumulatorze?

4. W kolejnym kroku sprawdzam, czy jest czujnik przy pedale sprzęgła:

5. Rozglądam się dalej i szukam dwóch czujników przy pedale hamulca:

6. Wtedy już mogę poszukać kierownicy z przyciskami, tak? Może być taka jak na tej aukcji? http://allegro.pl/ford-focus-mk2-ii-...309659239.html

7. Zostaje przekładka kierownicy i poduchy.. czy zrobić to samemu czy zlecić? Potrzeba klucza dynamometrycznego żeby zadbać o odpowiednie momenty dokręcenia? Bo o tym akurat nikt nie pisał.. dodatkowo trochę brakuje mi informacji nt. samej wymiany/zamiany tych elementów.. coś poczytałem, ale wydaje mi się to dość trudne i trzeba wiedzieć jak "dłubnąć".

8. Programowanie GEM, PCM, zegary (w Szczecinie podobno Bemo Motors przy rondzie Hakena).

Poczytałem, analizuję, ale nie chcę się zamotać, a chętnie bym skorzystał z tempomatu, bo w weekend 21-23 czerwca mam zrobić trasę Szczecin-Gdańsk-Szczecin.
Może ktoś ze Szczecina pomoże lub poleci kogoś?

Z góry dziękuję za rozwianie wątpliwości! =)