Temat: [Mondeo 2000-2007] Falujące obroty 1.8 Duratec
View Single Post
Stary 12-06-2013, 19:17   #69
kristoferson
ford::beginner

Model: MKIII
Silnik: 1,8
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Falujące obroty 1.8 Duratec

Ja nadal męczę się z tymi falującymi obrotami,ale u mnie nie zawsze te obroty falują,może nie falują ale jak dam na luz po rozpędzeniu to szybko spadają,a później silnik łapie wyższe co by nie zgasł,więc nie faluje tylko podskoczy raz czy dwa zanim się nie unormuje.Tak sobie wymyśliłem że musi być jakiś czujnik czy zespół czujników które czuwają nad obrotami nominalnymi.wtedy kiedy jest dobrze, obroty przy toczeniu się na luzie są na ok.1000/min a kiedy nie jest ok.to obroty przy toczeniu się są na 800/min.to tak jak by zanikał sygnał o tym że auto jest w biegu i daje za niskie obroty.AAA mam jeszcze tak że jak jadę szybko i dam na luz to obroty w nic nie spadają, dopiero jak wcisnę sprzęgło to zchodzą.
I co wy na to? Dodam że wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządy ale to nic nie dało(wiem że to może głupie) ale tonący brzytwy się chwyta.Osobiście falowanie mi nie przeszkadza,tylko to że gaśnie choć to też nie często.Zauważyłem też że jak wcisnę sprzęgło w czasie spadania obrotów,to obroty tak nisko nie spadają.Jakieś pomysły?
kristoferson jest offline   Odpowiedź z Cytatem