View Single Post
Stary 13-06-2013, 16:07   #6
wartberg
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Spadek mocy wraz ze wzrostem temperatury silnika...

Cytat:
Napisał qlas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wystarczy odczytać wartości temperatury powietrza po IC oraz wartość doładowania i wszystko będzie wiadomo.
Przy sprawnym, czystym IC temperatura powietrza potrafi wzrosnąć do 70*C. Jeśli jest brudny, to nie ma chłodzenia, a zasyfiony czujnik temp. wskazuje znacznie wyższe temp., to na skutek tego komp ogranicza ilość paliwa, aby ochronić silnik przed przegrzaniem.
Wydawało się sensowane to co piszesz. Przepłukałem intercooler i w sumie nie było żadnej poprawy...
A może jednak czujnik temperetury powietrza dolotowego jest walnięty..? Tzn. wskazuje dobrzeale tylko w nizszych zakresach temperatur, a w wyzszych zawyża temperaturę i komp ogranicza ilość paliwa..?

Problem tylko, że nie widzę nigdzie tego czujnika..? Czy ktoś wie, gdzie on jest umiejscowiony..? Na rysunkach serwisowych jest obok czujnika cisnienia doładowania, ale u mnie tam go nie ma... Czy jest gdzieś indziej, czy może mam wersję bez tego czujnika..?? Pomóżcie, help...!!!!
wartberg jest offline   Odpowiedź z Cytatem