Temat: [Transit 2000-2006] Urwany korbowód przy dużej prędkości
View Single Post
Stary 14-06-2013, 20:39   #1
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Urwany korbowód przy dużej prędkości

Tydzień temu na autostradzie A2 przy szybkości 140 km/godz silnik w moim Blue Flame... eksplodował. Struga płynu, oleju i zmielonego metalu ciągnęła się za samochodem, gdy z rozpędu dojeżdżałem do najbliższej zatoczki.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wezwałem lawetę - 450 zł na drugi koniec Warszawy do Auto-Waś...

Dzisiaj auto weszło na stanowisko. Wyjęto wtryski - na szczęście są całe, nie uderzone. Duża ulga - półtora miesiąca temu zmieniałem we wtryskach końcówki, a zaworki mają przejechane góra 20.000 km. Szkoda by ich było.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po wjechaniu na kanał w skrzyni korbowej objawiła się potężna dziura wybita urwanym korbowodem (pomiędzy miską olejową i sprzęgłem). Masakra...

Transit 2,0 tdci w silniku FIFA posiada tzw długie wtryski, montowane do końca w modelu Mk6, do 2006 roku. Niestety, większość Transitów Mk6 to auta z silnikami tddi na rotacyjnej pompie Boscha. Szukałem używanego silnika FIFA przez ostatni tydzień, znalazłem dwa, ale sprzedawcy byli zupełnie niewiarygodni i daleko od Warszawy.
Więc w rachubę weszło Mondeo, które miało silniki 2,0 tdci z długimi wtryskami do liftu we wrześniu 2003 roku. W końcu padło na silnik z Mondeo "anglika" po wypadku - uderzony w bok. Najlepszy wariant - auto rozbierane po przebiegu 75.000 mil, czyli ok. 120.000 km. Szukałem co prawda silnika 130 KM, a ten jest 115 KM, ale mechanicznie jest to... bez znaczenia.
Przedliftowe silniki Mondeo tdci 115/130KM mają takie same tłoki, korbowody, wał, także głowicę. Transit 125KM ma taką samą głowicę i wał, lecz inne są tłoki i korbowody, bo większą średnicę mają sworznie tłoka. Niby docelowo pod przewidywane większe przebiegi w komercyjnej eksploatacji - i mimo mniejszej mocy o 5KM niż w Mondeo. U mnie to... nie zagrało.
Jest zaleta kupna silnika 115KM: nie był wysilony. Z osprzętem transita (turbina, wtryski, soft) spokojnie odzyska 132 KM jakie miał stary na hamowni. Plus jeszcze kilka na... boxie.

Drugim problemem jest turbina. Mam trzy wątpliwości:
- po pierwsze sam przebieg - 260.000 km to już jest bardzo dużo, pytanie czy nie skorzystać z okazji i kupić nową lub zregenerować starą; Nowa oryginalna Garretta 2.600 zł, regeneracja 800 zł na częściach zamiennikach (Garrett nie dostarcza części do tych turbin), gość od turbin sam mówi, że oryginalna turbina pracuje trzy razy dłużej od regenerowanej...
- po drugie - nie wiadomo jest, czy szczątki metalu nie poszły w wydech i nie zdemolowały zmiennej geometrii;
- po trzecie - kiedy grzałem autostradą 140 km/godz, turbinka była nieźle rozżarzona, a w trakcie awarii zatrzymała się dosyć niespodziewanie i bez... smarowania; czy zdzierżyła to zdarzenie - jest jakaś szansa, bo olej był full syntetyk Mobil1, wytrzymujący nawet ponad 300 stopni, zanim zamieni się w węgiel...
Na razie wiadomo, że się swobodnie obraca, oględziny po wyjęciu powiedzą więcej. A jeżeli będzie ok, może ją z powrotem wrzucić?...

==========================
Dzisiaj, kiedy już wiadomo było, że silnik jest całkowicie finito, pojechałem, hm... zastępczym autem po wynaleziony silnik - 1.500 zł.
Wkładało go czterech chłopa plus podnośnik...

Na miejscu w warsztacie: chłopaki potrzebne!

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 04-09-2015 o 19:56
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem