Odp: TDCi wtryskiwacze - samodzielna naprawa i próba przelewowa
Zaworki zostały wymienione na nowe po tym jak pompa sypnęła opiłkami. Końcówki pozostały stare ale nie pracowały poprawnie więc wymieniłem je na nowe Firady minęło około 4 miesięcy przejechane około 4000 km. Końcówki były wymienione jeszcze zimą więc silnik był odpalany przy niskich temperaturach, zapalał i pracował i pracuje nadal bez zastrzeżeń czego nie można powiedzieć gdy były stare końcówki. Przed tym jak pompa padła silnik nie pracował równo ale miał moc a przy gwałtownym przyśpieszaniu tracił moc zapalała się sprężynka. Błędy to P0251 i P1211. Aż któregoś dnia ledwo dojechałem do pracy ale już nie wróciłem gdyż silnik zgasł i już nie odpalił a tego dnia było słychać różne odgłosy z silnika typu stuki, piski sprężynka zapalała się co chwila. Po dwóch dniach wyczyściłem wtryski i postanowiłem wrócić do domu silnik przerywał ale pokonałem 3/4 drogi kiedy zaczął kopcić na biało i zgasł. Miałem ze sobą klucze więc wykręciłem wtryskiwacze przeczyściłem je i znów odpalił i dało się jechać i już prawie byłem w ogródku i witałem się z gąską jak silnik padł 300m od domu i już nie odpalił na dobre. Sąsiad mnie doholował do domu i wziąłem się za remont układu CR. Wymontowałem starą pompę a zamontowałem nową a wtryski dałem do sprawdzenia(4x60zł). Niestety wtryski lały. Więc kupiłem nowe zaworki, zamontowałem i auto odpaliło trochę na początku kopciło ale z minuty na minutę to kopcenie ustawało. Przez zimę przejeździłem na starych końcówkach co dawało się odczuć, że silnik nie pracuje tak jak wcześniej. Po wymianie na nowe jest różnica kolosalna. Od tamtej pory co drugie tankowanie wlewam Mixolu 0,5L i ostatnio wlałem Liqui Moly do układów CR. Na początku też robiłem test przelewowy i wychodziły wszystkie cztery równo 20ml a mimo to notoryczna sprężynka bo to, że przelewy na biegu jałowym wychodzą wzorowo to nie oznacza że zaworki są sprawne gdyż przy wysokim ciśnieniu przepuszczają i stąd ta znienawidzona sprężynka.
Ostatnio edytowane przez Tvvardy ; 12-08-2013 o 18:33
|