Temat: [Transit 2000-2006] Urwany korbowód przy dużej prędkości
View Single Post
Stary 17-06-2013, 07:34   #19
maciekd
ford::advanced

Model: Transit Mk5 FT100, Transit Mk6 Euroline
Silnik: 2.5 Di 76KM, 2.0 tdci 125KM
Rocznik: 1996, 2004
Domyślnie Odp: Urwany korbowód przy dużej prędkości

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
podobny problem dotyczy koła dwumasowego (130 kkm) i sprzęgła z dociskiem (jest oryginalne od początku przebiegu)
Tak, ale sprzęgło i dwumasę możesz wymienić "kiedyś", jeśli zacznie stukać. Wtedy też naturalnie komplet sprzęgła. Podobnie świece żarowe bym przełożył stare.
Uszczelki, roleczki i paseczki definitywnie do wymiany i to bez rozważań. Omawiana turbina wg mnie kwalifikuje się do grupy "jeśli jest walnięta, to zaraz szybko będzie nowy, oby nie duży kłopot".
Dwumasa i sprzęgło będą dość szybko diagnozowalne, czy są ok czy nie. Turbina niekoniecznie.

Oczywiście mogę się mylić, ale ja bym w takich kategoriach to rozważał:
- grupa elementów "na pewno do wymiany", bo technologia to przewiduje przy takich rozbiórkach
- grupa elementów "do wymiany, bo koszt niewielki a szkoda nie wymienić" (jak np. pompa wody)
- grupa elementów "jeszcze może by pojeździło, ale mogło się uszkodzić i potencjalnie do wymiany, żeby w nowy silnik kuku nie zrobić" (jak turbina)
- grupa elementów "pewnie by i można było wymienić, ale jak będą nie tak, to się łatwo o tym dowiem" (jak np. dwumasa i sprzęgło)

No i ostatnie trzy punktu dopasowywane do budżetu, o ile można mówić o budżecie przy takim nieplanowanym łubudu.
maciekd jest offline   Odpowiedź z Cytatem