View Single Post
Stary 17-06-2013, 10:58   #26
stahoo77
ford::beginner

Imię: Wojtek
Model: Ford S-max Mk2
Silnik: 2.0 TDCi Biturbo (HEKO)
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Wymiana mieszka lewarka biegów

Witam,
Ostatnio zamawiałem i wymieniałem mieszek zmiany biegów w S-maxie więc opiszę co i jak, może pomoże.
Zamówiłem mieszek na allegro i otrzymałem właśnie taki jak piszecie czyli z opaską zaciskową na końcu. Od razu napiszę, że nie pasował. Tzn. na dole czyli w miejscu mocowania z ramką wszystko ok. Natomiast u góry nie. W przypadku 6-cio biegowej skrzyni mieszek posiada inne mocowanie tzn. skóra nie powinna mieć na końcu żadnych przeszyć, zawinięć bo musi dość ściśle wejść pomiędzy dwa plastikowe elementy i tam zostać zaciśnięta. Pomijam fakt, że średnica u góry tego mieszka z allegro też była za duża. W związku z tym dokonałem modyfikacji mieszka polegającej na rozpruciu zakończenia w którym znajdowała się opaska zaciskowa oraz lekkim zwężeniu średnicy poprzez dodatkowe zeszycie. Nie wyszło to najlepiej ale udało się zamontować.
A teraz na temat samego montażu:
1. Gałkę odkręca się normalnie tzn. przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Trzeba włożyć trochę siły ale jak już chrupnie i puści to idzie łatwo. Od dołu gałki znajduje się sprężyna odpowiadająca za prawidłową pracę pierścienia (srebrnego) służącego do wrzucania biegu wstecznego.
2. Po odkręceniu gałki i wyjęciu ramki z mieszkiem możemy przystąpić do zdjęcia naszego zestawu i montażu nowego mieszka.
3. Zestaw w obecnej postaci składa się z:
- ramki plastikowej z przyczepionym za pomocą zszywek mieszkiem (tu nie ma problemu z demontażem i montażem nowego mieszka),
- wyżej wspomnianego mieszka,
- zestawu trzech elementów plastikowych połączonych ze sobą na zatrzaski - zaczynając od dołu: 1. Czarny element z odpowiadający za blokadę przypadkowego wrzucenia biegu wstecznego bez podniesienia pierścienia. Można go zdemontować poprzez rozchylenie dwóch ramion kolejnego elementu (czarnego) ale nie jest to konieczne do wymiany mieszka. 2. Wspomniany już wcześniej czarny element nr 2, który jest połączony ze srebrnym elementem nr 3. 3 Srebrny element - pierścień służący do zwolnienia blokady wrzucenia biegu wstecznego.
Mieszek, w górnej części jest właśnie zaciśnięty pomiędzy czarny element nr 2 i srebrny element nr 3 w związku z tym ważne jest aby średnica mieszka była właściwa i skóra nie była najgrubsza gdyż elementy te są spasowane dość ściśle.
Demontaż tych dwóch elementów następuje poprzez przekręcenie srebrnego elementu w taki sposób aby możliwe było jego wyjęcie. Kto będzie miał te elementy w ręku będzie wiedział o co chodzi. Trzeba to robić ostrożnie i z czuciem bo srebrny element jest kruchy. Do powyższego doszedłem jak częściowo połamałem srebrny więc jest to sprawdzone.
A montaż? W odwrotnej kolejności. Trzeba tylko zwrócić uwagę na to aby nie założyć mieszka tyłem do przodu bo ramka na dole nie jest symetryczna.
Przepraszam, że bez zdjęć ale w tej chwili nie mam możliwości zrobić.
Jeśli coś jest niejasne, nielogiczne, dajcie znać to spróbuję wyrazić się jaśniej. A jak macie pytania to pytajcieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam,
stahoo
stahoo77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem